Прочитај ми чланак

Манојловић: Рио Тинто је тест за власт, видећемо вреди ли њихова реч

0

’’Ако је Влада Србије забранила ископавање литијума у Јадру, онда то мора да буде забрањено и у Ваљеву, Јагодини, Рековцу и у било ком делу Србије. Научници су јасно рекли да, еколошки одржива експлоатација бора и литијума, није могућа, па ако је због тога забрањен рад Рио Тинту, онда мора бити забрањен и свакој другој компанији’’, каже за Нова.рс Саво Манојловић из Иницијативе "Крени промени", најављујући протест који ће сутра бити одржан у Крагујевцу.

После прошлонедељног протеста у Ваљеву, где компанија „Euro litijum“ ради исто што и Рио Тинто у Јадру, Покрет „Крени промени“ у сарадњи са СЕОС-ом, сутра организује протест у Крагујевцу у чијој близини корпорација „Balkan Mining and Minerals“, такође спроводи истражне радње за експлоатацију литијума и бора.

Саво Манојловић је изричит у захтеву да се на целој територији Србије забране сва истраживања и експлоатација литијума.

Он за Нова.рс додаје, да се тим захтевом „тражи једнакост за све делове Србије“. У супротном, каже он, уверавања Владе Србије о протеривању Рио Тинта, показаће се као велика превара грађана.

„Ако је збарањено Рио Тинту, онда треба да буде забрањено и другима. То значи једнакост пред законом и то значи правна држава. Овако, ми не знамо шта власт планира, да ли су можда отерали Рио Тинто из неких популистичких разлога пред изборе, па да им грађани Србије исплате одштету или можда планирају да их врате поново. Према томе, овде је у питању, или превара власти која жели да Рио Тинту надокнади губитак, или да доведу другу фирму која ће ископавати литијум. Рио Тинто је нека врста теста, тестираћемо владу, да видимо да ли њихова реч заиста вреди или је све превара“, каже Манојловић и додаје да је испуњавање тог, јединог захтева, „једини прихватљив начин да поверујемо да је са Рио Тинтом заиста завршено“.

Протест у Крагујевцу биће одржан у уторак 8. фебруара у централној Пешачкој зони Код крста у 19 сати, а окупљеним грађанима обратиће се еколошке активисткиње Марица Живановић Пољо из Рековца и Љиљана Чутура из Јагодине.

Исред Иницијативе „Крени промени“, на протесту ће, осим Манојловића, говорити И писац Лука Трипковић.

Еколошки протест у Крагујевцу, одржава се под слоганом „Србија није на продају“, а Манојловић је, позивајући грађане на скуп, на друштвеним мрежама написао „Нема буне, док не устане Шумадија“.

Камповаћемо испред Председништва

Наредни еколошки протест заказан је за четвртак 10. фебруар, испред Председништва Србије, када ће према Манојловићевој најави, бити организовано протестно камповање грађана из угрожених подручја, односно Јадра, Рековца, Ваљева, Прељине и других крајева земље.

Манојловић је рекао да је камповање „крајња мера“ и подвукао да људи долазе „из очаја“.

„То су људи који ће оставити породицу, стоку, земљу и доћи у Београд, због тога што им представници њихове сопствене државе угрожавају основна права. Држава спроводи расељавање и прогон свог сопственог народа и ти људи ће морати да напусте своје завичаје, одакле не желе да иду. На овом протесту биће и мештани Јадра, који је у неку руку сада заштићен, али грађани показују велику солидарност са другима и не желе да одустану од борбе, док се питање експлоатације литијума не реши за целу Србију“, закључио је Манојловић.