Прочитај ми чланак

Манојловић: Организоваћемо протесте по целој Србији – до коначне победе

0

Организоваћемо протесте по целој Србији и наметнути тему трајне забране експлоатације литијума и бора, коју власт хоће да гурне под тепих и склони са дневног реда, а имамо и још један правни механизам с којим ћемо изаћи наредне недеље, изјавио је ФоНету Саво Манојловић из покрета Крени-Промени, који ће на изборима "апсолутно гласати за опозицију".

Нећемо дозволити да „они“, после избора, поново крену да „кувају жабу“, мењају јавно мњење, „спроводе неку врсту менталног инжињеринга над људима“ и експлоатацију литијума и бора „врате у игру“, нагласио је Манојловић у интервјуу Фонету.

Како је рекао, тражићемо да се о овој теми изјасне сви изборни актери, мада се већина опозиције донекле већ декларативно изјаснила, док је власт, неусвајањем захтева, јасно показала шта мисли.

Уколико овај проблем не буде решен у институцијама, правду ћемо наћи на улици, упозорио је Манојловић и нагласио да су учесници протеста успели да се изборе за четири од пет захтева које су поставили, што „јесте нека врста великог успеха“.

Наставићемо свим средствима да се боримо за коначну победу, али је потребно да идемо корак по корак, прецизирао је он, како се не би дошло у ситуацију да премијерка, као „нека пророчица“ или „главни поглавица“ кажу „ево отишао је Рио Тинто, а у реалности постоји могућност да вас преваре“.

Упитан о оптужбама власти да му је циљ бављење политиком, а Рио Тинто само изговор, Манојловић је одговорио да је власт онда требало да испуни захтев о трајној забрани експлоатације литијума и бора и „тиме обесмисли наше даље политичко деловање“.

На изборима може да победи ко год хоће, али неће смети да ради шта хоће

Ако нас власт тренутно види у политичкој арени као неког ко им смета, разлог томе је што није хтела да послуша више него оправдане захтеве, објаснио је он и поновио да на изборима може да „победи ко год хоће, али да тај у Србији више никад неће смети да ради шта хоће“.

У модерној демократији имате политичке странке као субјекте деловања, које служе да би се воља грађана каналисала кроз институције, али они имају уставна права на грађански активизам, предочио је Манојловић.

Према његовим речима, то право не припада само политичким странкама, будући да Устав „јасно каже да политичке странке не могу отети сувереност од грађана, нити потчинити сву власт себи“.

На опаску да је Србија далеко од модерне демократије, Манојовић је указао да је „то страшно“, као што су „страшни и гађење“, небрига и „поспрдан однос“ власти према људима који су недавно камповали испред Председништва Србије.

Како је нагласио, нико ко је тамо био није то радио из задовољства, људи су спавали на земљи и смрзавали се зато што не желе да постану избеглице у сопственој земљи, нити да власт коју они плаћају саучествује у њиховом прогону.

Људи су генерално заиста огорчени понашањем актера. Тај „ниподаштавајући и шибицарски“ однос према њима, „недостојан места премијера, председника или министра“, којим покушавају да преваре људе, наравно да развија бес, указао је Манојловић.

Он, медјутим, истиче да је добро што постоји начин да се тај бес конструктивно каналише, покрене људе из апатичности, пробуди у њима енергију и покаже да могу да диктирају шта ће се дешавати у друштву, уколико буду организовани.

Избори: Није било понуда из власти, али јесте из опозиције

Упитан о политичким амбицијама, Манојловић је подсетио да је од самог почетка протеста његов одговор да на овим изборима неће бити актер партијског политичког живота.

На питање да ли је добијао „непристојне понуде“ и да ли му је власт „намигивала“, он је одговорио да није био никаквих понуда из власти, али јесте из опозиције, уз напомену да не би било коректно говорити о томе, „ако одбијете нечији предлог“.

Говорећи о потенцијалним партнерима и савезницима на политичкој сцени, Манојовић је истакао да су то, пре свега, опозиционе странке, али је поручио да су на протесте позвани сви, „без обзира на политичко, религијско или чак вакцинално уверење“.

Како је образложио, позивамо и присталице власти и чланове владајућих странака, али не позивамо и нису добродошли „високи функционери из редова власти зато што је њихово место да у институцијама решавају проблеме грађана“.

Што се мене тиче, апсолутно су коректни, гласио је Манојловићев одговор на питање о односу према Еколошком устанку, „нарочито док су били активистичка група, а не политички покрет“, када су значајно утицали на јачање еколошке свести грађана и „то признање им свакако треба одати“.

Како је рекао, „они нису учествовали у овим недавним акцијама, али су њихови представници долазили у камп да нас обиђу, господин Ћута је био два пута, поздравили смо се, као и још пар њихових чланова, и увек се уљудно поздравимо, остали би били неко време и апсолутно коректно попричали са нама“.

Увек су добродошли на све акције, као и функционери опозиционих странака, нарочито странака и покрета који се изјашњавају децидирано о проблему литијума, а Еколошки устанак апсолутно јесте неко ко је против Рио Тинта, оценио је Манојловић.

Апсолутно ћу 3. априла гласати за опозицију

Он верује да ће Рио Тинто отићи из Србије и наглашава да једна битка јесте добијена, али да рат апсолутно није завршен.

Учињене су неке невероватне ствари и сигуран сам да можемо заједно до те победе, истакао је Манојловић, који се нада „да ће то бити брзо, да то неће бити за неколико година“, мада признаје да је сада тешко давати прогнозе.

Оно што је битно, како је оценио, јесте да је „Рио Тинто враћен сигурно три корака уназад, да смо и даље у игри и да имамо велике шансе за победу, фудбалским речником – за сада водимо“.

Апсолутно сам неко ко ће 3. априла гласати за опозицију и опозицији желим сву срећу на овим изборима, поручио је Манојловић, који мисли да би промена била важна за демократију у Србији.

Према његовим речима, то наравно не би значило решавање свих проблема, јер има још доста посла и много ствари да се уради.

Тренутно, међутим, имате ситуацију да је „један човек окупирао све институције, преко политичке странке којом суверено влада, што је све само не демократија и владавина права“, закључио је Манојловић.