Прочитај ми чланак

Манојловић: Настављамо с протестима; Кокановић: Ако неко дође да буши, биће хаос

0

Протестима на Сретење настављена је борба грађана за забрану истраживања бора и литијума, што ће бити и једна од тема изборне кампање. Председник је распустио Скупштину, грађани су на улицама, а дефинитивна одлука око Рио Тинта према речима мештана и активиста и је даље „у фиоци“ у којој ће бити до завршетка избора.

Протестом је симболично завршено шестодневно камповање испред Председништва Србије, али ту није крај борби грађана против бора и литијума.

Директор кампање “Крени-промени” Саво Манојловић рекао је да се и у наредном периоду може очекивати наставак протеста и блокада широм земље.

„Имаћемо још неке састанке пре него што будемо коначно одредили како ћемо даље деловати. Оно што је у овом тренутку сигурно јесте да ћемо наставити са протестима по целој Србији, као што су били протести у Ваљеву, Шапцу, и Крагујевцу. Трудићемо се да намећемо ову тему током изборне кампање са јасним ставом да власт жели да превари грађане и врати питање ископавања бора и литијума након избора и трудићемо се да дођемо до људи који о овој теми нису довољно информисани“, истакао је Манојловић.

Поред борбе кроз улицу, Манојловић је нагласио да се отворила још једна правна могућност, о којој ће више бити речи у наредним данима.

„Најпре морамо да имамо консултације са СЕОС-ом, након чега ћемо саопштити детаље ове нове правне могућности. У овом тренутку постоји још једна опција, али ћемо конкретније ствари рећи кроз неколико дана”, додао је директор кампање „Крени-промени“.

Упитан да ли ће бити блокаде самог изборног дана, што је на једном од протеста споменуто као опција, Манојловић каже да опозиционе странке уопште нису гледале на тај предлог као неку могућност.

“Оне желе да иду институционалним путем, ми им желимо срећу. Не желимо да вучемо на једну страну, а они на другу. Дакле, ми ћемо наставити са протестима и наметањем ове теме у изборној кампањи. За све даље опструкције бићемо спремни и након избора. Власт се сада повукла и делује дефанзивно, а ми ћемо наставити да пратимо ситуацију и да намећемо ову тему”, закључио је Манојловић.

Поред Манојловића, и представник удружења “Не дамо Јадар” Златко Кокановић је истакао да ће се наставити са протестима, али неће откривати планове.

“После овога ће се многе ствари дешавати. Више нећемо причати шта ћемо да радимо. Ако неко дође да буши, биће хаос”, рекао је Кокановић.