Прочитај ми чланак

Македонци нам продају сумњиву бразилску пилетину!

0

pilici

(Телеграф.рс)

Док производња живинског меса и прерађевина у Србији опада, увоз је све већи. Често у земљу стиже и месо сумњивог квалитета, упозоравају из Привредне коморе Србије.

Недовољна брига државе довела је до тога да јаја, месо и прерађевине морамо да увозимо из БиХ и Македоније, с обзиром да они извозе више него што могу да призведу. Питање је и одакле долази месо које једемо и зашто је толико јефтиније од домаћег.

Наши произвођачи, због скупог процеса производње, нису конкурентни. Зато се у земљи смањује и производња живинског меса, која је за три године преполовљена и тренутно износи око 100.000 тона годишње. Последица тога је што све више увозимо пилеће месо и прерађевине.

Мирослав Благојевић из ПКС-а каже да месне прерађевине купујемо од Македоније, којој домаћа производња не покрива ни сопствене потребе. Прошле године увезли су више од 1,1 милиона једнодневних пилића и значајну количину меса. Тврди и да се у Македонију месо увози из Бразила, где се живина храни сојом која је и генетски модификована.

Домаћи произвођачи и прерађивачи меса кажу да не користе увозно пилеће месо за своје производе.

– Нити увозимо, нити продајемо свеже месо, а у производњи прерађевина користимо искључиво месо које већ годинама набављамо од домаћих произвођача – рекли су у “Јухору”.

Ипак, и они се слажу да је увоз јефтинијег меса озбиљан проблем за српски аграр.

– Македонци увозе месо из света, али не би смели да га извозе. То нико не може да контролише, а код нас немају увозне царине и месо је јефтиније. Народ је у кризи , па бира по цени – каже Петар Матијевић, власник индустрије “Матијевић”.

У компанији “Агрожив” истакли су да потрошачи обрате пажњу на месо из увоза, односно из Македоније.

– Ови производи су 20-30 одсто јефтинији у односу на домаће, претпостављамо да је то зато што увозе јефтинију сировину. За њихов пласман одговорни су поједини трговински ланци који су и дистрибутери ових производа, који су велика претња по здравље људи – рекао је Жељко Пикула, директор у компанији “Агрожив”.