Прочитај ми чланак

Лудило због штедње: Васпитачицама одузет даљински за климу, деца се смрзавала

0

Препоруку Министарства рударства и енергетике да просторије државних установа не смеју да буду топлије од 20 степени у новосадском вртићи "Гуливер" схватили су дословно, те отишли и корак даље – грејање су искључили у потпуности. Деца у вртићу седе у јакнама, а даљинске управљаче од клима одузети су од васпитачица. Температура у Новом Саду јутрос у 8 часова износила је седам степени целзијуса.

“Просторије у којима бораве деца се “подгреју” сат времена пре но што деца стигну, а клима се затим гаси. Ниједна васпитачица нема приступ даљинским управљачима, већ се налазе код неког из управе.

Деца су седела у јакницама у хладној просторији”, каже један од бројних родитеља који су оправдано одмах реаговали. Према његовим речима, просторије су јутрос биле тек млаке, а на питање зашто не укључе климу добио је одговор да васпитачице не могу самоиницијативно да пале грејање и да су им одузети даљински управљачи од истих.

„Као и већина Новосађана, грејање плаћамо током целе године, подједнако као и вртић. Не могу да верујем да је неком пало на памет да се додворава властима, Граду или коме већ тако што ће да држе у хладном туђу децу”, револтирано каже отац дечака који иде у јаслице у “Гуливеру”.

Упркос ниским температурама, у Новом Саду још није укључено градско грејање. Јутарње температуре ових дана ретко прелазе десетак степени, а у сатима када родитељи доводе децу у вртић, она не прелази 7 степени. У већини предшколских установа су, према сазнањима Нова.рс, укључене климе и деца бораве у пријатним условима, изузев у Гуливеру.

Према званичним подацима, у овој установи свакодневно борави више од 400 деце, подељених у 12 јаслених и 18 вртићких група. Сви они се, захваљујући додворичкој и буквалној природи управе, смрзавају у вртићу, упркос томе што је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла да се препоруке Министарства да температуре у просторијама државних установа морају да буду 20 степени не односе на школе, вртиће и болнице.

Нова је покушала да добије одговор од надлежних из вртића “Гуливер” по чијем налогу је забрањено грејање, али одговор није стигао.

У међувремену, под притиском Савета родитеља и бројним позивима управи Предшколске установе Радосно детињство, којој припада и поменути вртић, васпитачицама су враћени даљински, климе су укључене и деца су напокон на топлом.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!