Прочитај ми чланак

ЛУДИЛО: Споменик Стефану Немањи добија обезбеђење, цена 7 милиона!

0

Док јавност чека да сазна колико је грађане Србије коштао споменик Стефану Немањи, трошкови око овог здања додатно само расту. Према сазнањима Нова.рс дело руског вајара постављено на Савском тргу, имаће и обезбеђење. Та услуга коштаће око седам милиона динара.

Према информацијама Нова.рс услуга техничког обезбеђења споменика Стефану Немањи била је предвиђена планом јавних набавки Музеја града Београда за 2021. Како је и планирано, набавка се спроводи у првом кварталу године.

Printscreen Nova S

Јавни позив фирмама које би могле да обезбеде ову услугу није упућен, јер је одлучено да то буде набавка која се спорводи без објављивања јавног позива, у директном преговарачком поступку. То значи да нема конкуренције, те да Музеј града Београда директно бира фирму која ће добити посао обезбеђења споменика.

Обавештење је објављено на Порталу јавних набавки 14. марта 2021. Процењена вредност овог посла је седам милиона динара, али се у документу не наводи која га је фирма добила.

У образложењу због чега се спроводи хитна набавка без јавног позива, Музеј града Београда навео је да су они, уговором са Секретарјатом за културу, преузели обавезу “старања о обезбеђењу скулптурне композиције посвећене Стефану Немањи”.

Санирање штете би много коштало

Додаје се да специфичност израде споменика захтева посебне конзерваторске заштите и процедуре, те да је неопходно спречавање сваке потенцијалне “инцидентне интервенције” на споменику, и да би свако враћање у првобитно стање много коштало.

Наводи се да споменик представља битан део туристичке понуде града Београда, да се очекује велика посећеност, да се налази на рути која је јако фреквентна, те да је зато потребно предузети све како би се отклонила сва могућа потенцијална оштећења. Наводи се да би свако враћање у првобитно стање, након оштећења, доста коштало.

Цена споменика проглашена тајном

Цена споменика Стефану Немањи, без икаквог законског основа, проглашена је тајним податком. Ту одлуку донела је Влада Србије 2018. године.

У документу је наведено да ће се ознака поверљвости скинути 2023.

У међувремену је заменик градоначелника Београда Горан Весић више пута изнео више различитих разлога због којих се цена не открива. Последњи је био тај да је то тражио сам аутор споменика до тренутка док се све не заврши.

Цена, међутим, није ни тада откривена. Конкретан одговор на питање Нова.рс није дао ни руски вајар Александар Рукавишњиков. Рекао је да ту информацију нема ни он ни весић, па чак и да није сигуран да ли је зарадио или је у минусу.

Према сазнањима Н1 споменик је грађане Србије коштао барем девет милиона евра. До тог податка су дошли на основу докумената са царине у којима је приказано да је десет камиона стигло из Русије у Београд са деловима споменика који је плаћен девет милиона евра.