ЉУДСКА ПРАВА СУ МРТВА: Ф.Ј. већ 4 месеца у затвору због СТАТУСА НА ФЕЈСБУКУ

0

Ф.Ј. се налази у затвору још од 14. јуна, а једини грех који се приписује јесте објављивање статуса на фејсбуку поводом наводно покварене воде. Та вест је била лажна, али није је он креирао, само је поделио статус. Са друге стране имамо дневне новине које годишње на насловним странама избаце преко 400 лажних вести и не само да не одговарају, него добијају средства из државног буџета.

Саопштење комитета за људска права – YУЦОМ поводом овог случаја преносимо у целости.

Ilustracija: Thinkstock

Комитет правника за људска права – YУЦОМ поднео је Уставном суду Србије уставну жалбу у име Ф.Ј. којом је указао на повреду његовог права на слободу и сигурност, као и на ограничено трајање притвора. Осим што је тражено утврђивање повреде људских права, уставном жалбом је тражено и укидање одлуке Вишег суда у Београду којом је Ф.Ј. забрањено да напушта просторије у којима станује до доношења коначне одлуке Уставног суда.

Подсећамо, Ф.Ј. је 14. јуна ове године у вечерњим сатима на свом Фејсбук налогу поставио статус у коме је апеловао на своје пријатеље да из предострожности не пију воду из Београдског водовода, јер је садржај воде канцероген. Ова вест је иначе, од раних јутарњих часова кружила свим друштвеним мрежама, као и интернет издањима појединих онлине медија. Пошто је провео 13 дана у притвору у Централном затвору у Београду, одређена му је мера забране напуштања стана која траје већ четири месеца.

Иако је Ф.Ј. склопио са Вишим тужилаштвом у Београду споразум о признању кривице почетком августа ове године, и чињеници да се нису стекли елементи бића кривичног дела које му се ставља на терет ,,Изазивање панике и нереда”, а Ф.Ј. је изразио кајање због наводно учињеног дела, главни претрес није заказан ни три месеца после потписивања споразума. Упркос свим овим чињеницама, Виши суд је меру забране напуштања стана продужио још једном, понављајући образложење из претходних одлука и не осврћући се на закључени споразум. Ф.Ј. је због фејсбук статуса на ком је пренео информацију о којој је причала цела Србија, изгубио посао и проводи већ пети месец лишен слободе. У ситуацији у којој је окривљени признао дело, поставља се оправдано питање – због чега истражни поступак траје већ пуна четири месеца?

Сматрамо да је овакво лишење слободе и ограничење права на слободу изражавања недопустиво у демократском друштву и има за циљ застрашивање свих грађана који, макар и у својим приватним круговима, изражавају политичко мишљење супротно од већинског.

Србија се Уставом и потврђеним међународним уговорима обавезала на рестриктивну примену мера које обезбеђују несметано вођење поступка, пре свега одређивања и трајања притвора, као и поштовање слободе мишљења и изражавања.

Комитет правника за људска права верује да ће Уставни суд правилно сагледати поступање институција правосуђа према појединцу коме су угрожена елементарна људска права и над којим се спроводи неоправдана репресија државног апарата и уверити нас да је Србија држава владавине права, а не политичких одлука.

КОМИТЕТ ПРАВНИКА ЗА ЉУДСКА ПРАВА – YUCOM

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!