Прочитај ми чланак

Лечење камена у бубрегу: „Једноставно – цитрати и семенке бундеве у маслиновом уљу

0

Говорећи о лековитости тамјана у емисији Јутро на ТВ Прва, водитељка је навела да је чула за пример коришћења тамјана, растопљеног у топлој води, за избацивање камена из бубрега, а др Бранимир Несторовић, педијатар, пнеумолог и алерголог, каже да је у том случају вероватно била веома мала концентрација, јер се углавном користи есенцијално уље.

„Када говоримо о камену у бубрегу, то је веома једноставно за лечење. Треба узимати цитрате, соли лимунске киселине. Постоје такви препарати код нас, а може и да се узима само већа количина лимуна“, каже др Несторовић и објашњава како цитрати функционишу.

„Лимунска киселина се иначе додаје у храну и она је врло корисна. Улази у тај циклус трикарбонских киселина и ствара енергију у нашим митохондријама, побољшава опште стање. Цитрати се пију дуго, месецима. То спречава настајање калцијумских каменова у бубрегу“, испричао је др Несторовић и додао да превентивно треба да их пију сви који имају предиспозицију.

Такође, открива и шта преписује својим пацијентима – семенке бундеве у маслиновом уљу, које три недеље стоје на сунцу.

„Супена кашика ујутру и увече, то смањује грчеве тако да се не заглави камен и мало га растапа“, каже др Несторовић.

Истиче и да недостатак воде фаворизује настанак камена, али да не треба ни претеривати са количином. Најбољи показатељ да не уносимо довољно воде је жута боја мокраће.

Када се говори о предиспозицијама за настанак камена, др Несторовић каже да је то обично наследно и објашњава на шта треба обратити пажњу.

„Постоји тај носач који се налази у тубулима бубрега који избацује калцијум. Обично у фамилији постоје случајеви. Треба повремено погледати мокраћу, ако се појаве трагови крви, било какви болови у пределу бубрега, у тзв. лумбалној ложи, онда су то знакови да постоји песак, јер је камен много болнији“, испричао је др Несторовић.

Да ли вода са чесме изазива песак?

„Нисам за флаширану воду јер има пуно микропластике у себи која прелази у крвоток и може да буде канцерогена. Вода са чесме је у реду, можете купити и филтере. ЕУ је најавила да ће од 2025. да забрани пластичне флашице, јер су једињења из пластике пуна хормона естрогена, нарочито када стоје на сунцу. То нико не чита, на свакој флашици ситно пише – не замрзавати и не држати на сунцу – тада имају највише тих естрогена, што се доводи у везу са неплодошћу мушкараца, и цистама на јајницима код жена“, испричао је др Несторовић.