Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Србија има најјачу војну индустрију у региону, наше метке купује и НАТО

0

Србија има најачу војну индустрију у овом делу југоисточне Европе, изјавио је данас у Узићима војни коментатор и народни посланик Мирослав Лазански.

– Технолошки и технички заокружујемо процес производње од обичног метка до клипног авиона – рекао је Лазански Тањугу додајући да Србија има најачу војну индустрију од свих земаља бивше Југославије.

© Sputnik/ Александар Милачић

Како каже, са фабриком у Узићима, капацитети у производњи пешадијске муниције се битно појачавају.

– Потребе у свету су велике. (Први) Партизан не може да стигне да испоручи – рекао је Лазански.

Према његовим речима, потреба за оваквом фабриком се заправо појавила зато што Југоимпорт СДПР, као државна фирма, има велике поруџбине из иностранства, а не може да користи капацитете Првог Партизана, јер су већ пет година унапред распродати.

– Са овом фабриком Југоимпорт СДПР ће моћи цели асортиман своје понуде да појача, а то је наравно и девизни прилив за државу и уједно запошљавање људи на локалном нивоу – рекао је Лазански.

Он је истакао и да су наши меци посебно цењени у свету зато што, за разлику од неких других земаља, правимо чауру од месинга, док други то раде, на пример, од челика.

– Наш метак је јако квалитетан и врло тражен у свету – рекао је Лазански наводећи као пример да Први Партизан пешадијску муницију продаје земљама НАТО-а, што је велики успех.

Како каже, купци су некада несврстане земље, односно земље трећег света, а купују и многе западне земље.

– Пешадијску муницију која се произведе у Ужицу, а која ће се сада производити и у Узићима купују све земље бивше Југославије. Хрвати пуцају мецима који се производе у Ужицу. Од Словеније, БиХ, Македоније, сви купују пешадијску муницију из Ужица. Чак и Белгија и САД купују пешадијску муницију која је произведана у Србији – истакао је Лазански.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас почетку пробне производње у Фабрици стрељачке муниције „Белом Узићи“.