Прочитај ми чланак

Лазански ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана

0

Амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански биће сахрањен у петак, 6. августа, у 13 часова, на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, саопштило је Министарсво спољних послова.

Комеморација биће одржана у петак, 6, августа, у 10.30 часова, у Министарству спољних послова, Кнеза Милоша 24.

Молимо да представници медија захтеве за акредитације за комеморацију пошаљу Прес служби Министарства на мејл адресу [email protected] до 6. августа, до 9 часова.

Лазански је преминуо у свом дому у Београду од, како незванично сазнају Новости, последица срчаног удара.

Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био официр Краљевине Југославије, који је био заробљен у Грчкој и одведен у немачки логор.

Писао је за загребачке листове Полет, Вјесник, Данас и Старт. У фебруару 1991. је прешао у Београд и почео да пише за дневни лист Политика. Осим тога, писао је и за листове Политика експрес, НИН, Вечерње новости, загребачки „Start“, Katimerini, Diamond weekly и Securitarian. Написао је десет књига и аутор је десетак телевизијских серијала.

Извештавао је из ратова у Авганистану, Бејруту, Чеченији, Заиру, Либану, из ирачко-иранског сукоба, током операције Пустињска олуја, за време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову, Либији итд.

Интервјуисао два врховна команданта НАТО-а, три маршала СССР, шефове КГБ-а, КХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба светских армија, између осталог начелнике генералштаба руске, кинеске и јапанске армије. Једини југословенски новинар који је пловио у атомској подморници, америчкој „Таутог“, летео у авиону Ф-14, био на носачу авиона „Џон Ф. Кенеди“ и летео у Мигу 29.

Аутор је десет књига и десетак великих тв-серијала. Војни рок служио 1977. године у Битољу у 41. пешадијској дивизији ЈНА. Одликован је Медаљом за војничке заслуге.