Прочитај ми чланак

Ксенијин пријатељ Рус умирао, Хитна помоћ одбила да дође уз скандалозно објашњење

0

Када је позвала хитну помоћ јер је њеном пријатељу позлило, професорка руског језика Ксенија Радојичић из Чачка ни у најгорим сновима није могла да сања да ће диспечер у Дому здравља у Чачку одбити да пошаље екипу зато што се она не налази на лицу места где је и особа којој је потребна помоћ.

Ова Чачанка је још увек у чуду због немилог догађаја јер је, поред непријатне ситуације коју је доживела са овом здравственом установом, изгубила и пријатеља.

„Нажалост, човек је преминуо. Вероватно му хитна помоћ не би ни помогла јер је био у јако лошем стању, али сама та чињеница да неко неће да изађе на терен зато што нисте на лицу места је стварно ван сваке памети. Ради се о старијем брачном пару Руса који се слабо споразумевају на нашем језику. Позвала ме је његова супруга, видно узрујана и рекла да је њему јако лоше и да одмах зовем хитну“, прича наша саговорница.

Како даље прича, у тренутку када је примила позив, била је на слави.

„Жена је била ван себе јер се њеном мужу слошило. Одмах сам позвала хитну, објаснила да они не говоре најбоље српски језик, међутим, питали су ме где се ви тренутно налазите? Одговорим им да сам на другом крају града, а они ми кажу не можемо да примимо такав позив, морате да будете на лицу места, па одатле да нас позовете. Покушавам све време да им објасним да је господин у изузетно лошем стању, како ми је и рекла његова супруга. Муж јој умире на рукама, малтене. Рекла сам им долазим брзо, молим вас, човек умире, али није вредело“.

Док је возила до својих пријатеља, Ксенија је примила позив од заједничког друга да џабе не зове хитну, јер је човек преминуо.

„Када сам стигла на њихову адресу, поново смо позвали хитну помоћ како би дошли да констатују смрт. Да ли верујете да је екипа стигла после два сата? Човек је мртав лежао у фотељи. Језиво“.

Ксенија се присећа да се слична ситуација десила пре 20 година када је преминуо њен деда.

„Позвали смо хитну помоћ да дођу да констатују смрт, а они су рекли нема потребе, записали смо. Замислите“.

Да ово није појединачан случај, сведоче и бројни коментари на друштвеним мрежама у оквиру групе „Чачани заједно“ где су многи грађани изразили незадовољство радом Дома здравља у Чачку.

„Нечувено. Исто се десило када је умро мој деда. Чекали смо хитну пола дана. А када су стигли, дошао је само возач санитета, а мој деда човек громада, једва га унео. Срамота“, само су неки од коментара.

Поводом ове ситуације, али и негативних коментара Чачана, контактирали смо Дом здравља Чачак, али до објављивања овог текста, нисмо добили одговор.