Прочитај ми чланак

Кризни штаб: За сада без нових мера за улазак у Србију

0

Кризни штаб за борбу против коронавируса заседао је данас око сат времена, након које се нико није обратио јавности. Незванично, договора о новим мерама за сада нема.

Новинарима су званичници рекли и да ће конференција Кризног штаба бити одржана данас у стандардном термину, у 15 сати. Такође, незванично се говори и да би нова седница Кризног штаба могла да буде одржана у понедељак.

FOTO: Printscreen

Директорка Завода за јавно здравље Србије “Батут” Верица Јовановић потврдила је раније за портал Нова.рс да ће Кризни штаб заседати у преподневним сатима.

“Кризни штаб данас заседа то је сасвим сигирно, а једна од тема ће бити анализа епидемиолошке ситуације и разматрање свих мера које би могле да поправе епидемиолошку ситуацију, да доведу до смањења преноса инфекција у популацији”, каже Јовановић.

Према ономе што се протеклих дана могло чути у медијима, једна од мера која се тренутно разматра у циљу сузбијања коронавируса је увођење обавезног ПЦР теста за оне који долазе у Србију уочи предстојећих празника.

Нове мере које је усвојила Влада Србије ступиле су на снагу 4. децембра, а како кажу из медицинског дела Кризног штаба, свакодневно се расправља о новим мерама, а неке од њих су написали и послали на разматрање. Међу тим предлозима је увођење ПЦР тестирања при уласку у нашу земљу, али и потенцијални карантин или изолација.

Стручњаци упозоравају и да би долазак великог броја грађана у Србију који би овде могли да се разболе представљао додатни притисак на наш здравствени систем.