Прочитај ми чланак

Кризни штаб данима лаже грађане о потенцијалним жариштима

0

Краљево, Врњачка Бања и Рашка су места која Кризни штаб за борбу против ширења коронавируса свакодневно помиње као потенцијална жаришта. Међутим, истина је потпуно другачија. Поменута места у последњих месец дана бележе драстичан пад броја заражених, али и броја прегледа у ковид амбулантама.

Према нашим сазнањима, Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” свакодневно добија од Завода за јавно здравље Краљево извештај о стању у градовима које покривају, и он се потом у скраћеној верзији прослеђује члановима Кризног штаба.

“Ником овде није јасно зашто се, рецимо, Краљево данима помиње као жариште. Наши извештаји показују потпуно другачије стање. Завод за јавно здравље из Краљева, свакодневно у 13 сати, Батуту шаље шири извештај о ситуацији с коронавирусом, броју заражених, прегледаних, хоспитализованих… Они су ти који онда праве извештај и прослеђују га Влади. Није јасно ко је ту затајио. Али, информације нису тачне и грађани се дезинформишу и без потребе плаше”, каже за Нова.рс извор из Кризног штаба у Краљеву.

Покушали смо да одговоре добијемо и од градоначелника Краљева Предрага Терзића. На наше питање зашто се десило да Краљево буде проглашено као жариште, Терзић нам је написао да је то питање за Кризни штаб Владе Србије.

Остали смо ускраћени и за одговоре о томе зашто нико из власти у Краљеву није реаговао на такве информације, али ни на питање да ли локалну власт уопште дотиче ширење оваквих информација.

На основу информација из Завода за јавно здравље епидемиолошка ситуација на територији Краљева је стабилна и под контролом. Према најновијем извештају, у задња 24 сата на територији Краљева, међу последња 24 тестирана узорка брисева, једна особа је била позитивна на Ковид 19. У Општој болници ”Студеница” Краљево тренутно се један пацијент лечи од Ковида 19. Током протекла 24 сата отпуштен је један пацијент, а новопримљених није било.

Ови подаци не разликују се много од претходних, према којима се у последњих месец дана у Краљеву број новозаражених на дневном нивоу кретао од један до три, а било је и дана када није било ниједног новог случаја инфекције.

Дезинформације и за Нови Пазар

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ðерлек апеловао је на све институције у Новом Пазару да буду у приправности јер корона “неприметно” долази у тај град.

Навео је да је примећено да се у последњих седам дана број позитивних пацијената креће између два и три одсто од укупно тестираних што наговештава да је вирус и даље ту, као и да су у хоспиталном делу болнице свакодневно два до три пацијента.

Међутим, према информација Завода за јавно здравље у Новом Пазару, од 4. до 7. октобра није регистрована ниједна особа позитивна на коронавирус. А у Општој болници се тренутно два пацијента лече од Ковида 19, а крајем јуна и у јулу је у новопазарској болници лежало преко 400 заражених особа.