Прочитај ми чланак

Краљевчани ће воду плаћати 20% скупље, а све због плата партијских радника

0

ЈКП „Водовод“ из Краљева, неколико година уназад познат као "филијала за напредњачки бирократски кадар", јер се у њему запошљавају искључиво са партијском књижицом, тражи да се цена воде повећа за 20 одсто. Можда ово у времену када све поскупљује и не би била нека вест, да се у позадини не крије нешто потпуно другачије.

Прича о запошљавању у „Водоводу“, била би интересантна и да Скупштини Краљева није упућен предлог да се повећа цена кубика воде. Јер, у овом комуналном предузећу толико је чиновника запослено, да се сви сада питају ко ће да одржава инсталације.

„Ми немамо мајсторе. У фирми која се бави производњом и дистрибуцијом пијаће воде за становнике Краљева, водоинсталатера има неколико пута мање од радника који су у самој Управи. Не само што екипе физички не могу да стигну да одржавају цевоводе и бунаре, већ не могу у догледно време да се отклоне кварови“, каже један од запослених у овом предузећу.

Како нам је испричао овај радник, висококвалификовани мајстори или одлазе у иностранство где се водоинсталатери неколико пута више плаћају него у „Водоводу“ у којем је плата око 60.000 динара, или иду у приватнике, где опет боље зарађују.

„Не можете да доведете неког младог момка са тржишта рада и да га запослите на одржавању. Потребно је између две и пет година да се такав радник формира. Није се на време мислило, и сада смо у великом проблему. Али, поред овог проблема са радницима на одржавању, фирма има проблем са огромним расходима. Возни парк, кредити…“, каже овај радник.

Како смо сазнали, ЈКП „Водовод“ у овом тренутку има задужење од око 500.000 евра. Бивши директор Миленко Стефановић је пре само две године, када је напуштао место генералног директора, на рачуну фирме оставио милион евра.

„Било је и мало више од једног милиона евра. Водовод је био утегнута фирма“, рекао нам је кратко Стефановић у телефонском разговору.

Иначе, кубик воде у Краљеву је и без предложеног повећања, један од скупљих у Србији. Примера ради, четворочлана породица месечно за воду издваја од 3.000 до 3.500 динара.

Надзорни одбор ЈКП „Водовод“ из Краљева донео је одлуку да вода из градског водовода, и све услуге као што су одвођење, пречишћавање и одржавање прикључка, поскупи за 20 одсто. Одлуку о ценама комуналних услуга доноси оснивач предузећа, у овом случају је то Скупштина града Краљева.

У образложењу о повећању цене, наводи се да се „цена није мењала од 2013, године, а да је инфлација 21 одсто, струја поскупела за 50 одсто, гориво за 27 одсто, материјал за одржавање водоводних и канализационих је поскупео за 30 одсто“. Али, наведено је и да је прошла година завршена са губитком од 40 милиона динара.