Прочитај ми чланак

КРАЛА ИЛИ ПЛАЋАЛА СТРУЈУ? Полицајка погинула док је у стану рударила криптовалуте!

0

Полицајка Маја М. погинула је прексиноћ од струјног удара док је ван дужности на тераси породичног стана у београдској општини Звездара намештала кабл на рачунарима којима је 'рударила' криптовалуту итиријум.

Њено тело нашао је муж Бојан М, такође запослен у МУП-у. Трагедија се додогила док је Бојан био на послу, а према речима извора београдског листа покушавао је безуспешно да добије супругу на телефон.

– Бојан се тог дана више пута телефоном чуо са супругом Мајом и она му је у једном од тих разговора рекла да завршава посао око 15.30 и да иде право у стан. Он се, међутим, мало дуже задржао на послу, па је покушао да позове Мају како би јој рекао да касни, али она му се није јавила. Бојан је затим још неколико пута покушао да позове супругу, али пошто му се она и даље није јављала, забринуо се и кренуо ка стану – објашњава саговорник листа.

Према његовим речима, Бојан је наводно затекао откључана врата стана и одмах је почео да дозива Мају, али она се није одазивала.

– Забринути човек је отишао на терасу, где су два рачунара за ‘рударење’ криптовалута, и тамо је затекао супругу како лежи без свести. Одмах је позвао Хитну помоћ, али Маји није било спаса. Како су показали први резултати из истраге, преминула је од струјног удара, највероватније док је покушавала да намести кабл рачунара – испричао је извор из истраге и додао да је Мајино тело превезено на обдукцију.

Иначе, криптовалута је виртуелна имовина, која се може уновчити у специјализованим мењачницама или на берзи. Постоји много врста криптовалута, а међу најпопуларнијима су биткоин и итиријум. Итиријум је криптовалута која је стекла велику популарност у свету, али у Србији, јер га је лакше „рударити“ него биткоин. Међутим, и вредност итиријума је доста мања и тренутно је око 3.000 долара, док биткоин достиже вредност и до 50.000 долара. Опрема за рударење итиријума је прилично скупа и креће се и до 8.000 евра по једној машини-рачунару. Та машина се састоји од неколико савремених и скупих графичких картица, а један итиријум се може „изрударити“ за неколико месеци.