Прочитај ми чланак

КОСМЕТ Деца у вртићу се гушила од сузавца, ко ће заштитити нашу нејач?!

0

Стравичан звук експлозије. "Бачена је бомба!". Страх, паника, узнемиреност. Пуцњава, дим, сузавци и меци на улицама градова.

Наведеном ужасном сценарију сведочили су данас Срби са Космета, из Косовске Митровице и Звечана који су, јутрос око 9 часова нападнути од стране ткз. Косовске полиције и припадника РОСУ.

Н. М. каже да су Срби на Космету навикли на пуцњаву и сузавце, али да „ово више не може да се издржи“ јер постоји огромна бојазан за децу која тамо живе.

 

Наиме, недалеко од места на којој се одиграло право ратно стање, налази се вртић, удаљен око 200 метара.

– Прво се зачула експлозија, а онда сам сазнала шта се дешава. Једно дете ми је било код куће, друго у вртићу. Преко вајбер групе нам је речено да дођемо по децу, ко жели, пошто су сматрали да су тамо најбезбеднији. Одмах сам пешака кренула по сина, муж ми није био код куће. Успут сам се нагутала дима. Сузавца је било толико да је ушао у вртић, а деца су се гушила – препричава драматичне сцене наша саговорница.

Како каже, васпитачице су смиривале родитеље и говориле да треба ту да остану.
– Када смо чуле рафалне паљбе, зграбиле смо своју децу и са њима и наручју трчале кроз град. Трчала сам са дететом, излазимо, око нас сузавац, дете кашље. Једна бака виче: „Где ћеш с дететом?“. Па где ћу? Водим га кући – наводи она додајући да јој пешака треба око 10 минута од вртића до куће.

Наша саговорница додаје да су неки меци залутали по кућама.

– Нас је био страх да то може да се деси и са вртићем. Сигурна сам да не би пуцали на вртић, али смо осећале да је ризик да нам деца ту остају – наводи Н. М.

Како каже, један од метака је залутао у кући где живи тромесечна беба.
– Узнемирени смо, забринути, навикли смо, али… ово се понавља. Мој старији син се плаши. Како пада мрак, имамо све већи страх – прича она.