Користимо израз „Све у 16“ често, али не знамо зашто баш „16“: Ево због чега

0

Свима нам је, вероватно, познат израз "све у 16", којим интензитету наше активности дајемо нумеричку вредност у виду овог броја. Радити нешто све у 16 обично подразумева радити то највећим могућим капацитетима, предано, интензивно, својски, пожртвовано и свим силама. Међутим, одакле води порекло овај необичан израз или, боље да се запитамо, зашто је баш број 16 тако важан у целој овој причи? Чега је то заправо 16?

Новије, лаичке интерпретације овај израз доводе у везу са фудбалском терминологијом, те се тако ситуација у којој сви играчи једног тима прелазе у противнички шеснаестерац не би ли предано и до самог краја нападали гол доводи у везу са животном ситуацијом у којој се нешто обавља својски, до краја, свим силама, одговорно, предано.

Ово тумачење је новијег датума и вероватно нема много везе са самим изразом. Ипак, конкретан одговор на питање чега је то 16 заправо не постоји.

Према једној теорији, у питању је нота у музици најкраћег трајања, тзв. шеснаестинка, у исто време и најбржа нота, па када се нешто ради све у 16, то је као да се игра коло по тој ноти, брзо, енергично, да све праши.

Друга објашњења посежу у митологију и религију древних народа чије се архетипске наслаге чувају у колективној свести. Тако је једна од важнијих ведистичких богиња била Материшвани или Материс вани (код Словена запамћена као Матерсва), која је приказивана са 16 руку. Она има симболични значај оне која рађа – Мајке свега. Радити нешто све у 16 значило би радити са њених 16 руку. Одговор на ово питање можемо да потражимо и у важности броја четири, који има изразиту религијску, искуствену и митску симболику, наводи „Језикофил“.

Поред израза као што су у четири ока или пасти на све четири, ту су и четири стране света, четири елемента (вода, земља, ваздух, ватра), а број четири изузетно је распрострањен и у хришћанским учењима – позната су четири пророка, четири јахача апокалипсе, четири јеванђелисте и четири јеванђеља и слично.

А број 16 је, заправо, четири на квадрат. А када један тако свеобухватан и савршен број, као што је четири, бива помножен самим собом, онда он даје број пуноће и свеобухватности – шеснаест. Могуће да је у свести нашег човека управо зато број 16 остао као недосањани идеал бројног система, па радити нешто све у 16 значи, пре свега, радити савршено, педантно и прецизно, као што је и тај број.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!