Прочитај ми чланак

Концерт за КиМ Београдског синдиката у Нишу, цео Чаир скандира „Вучићу, педеру“!

0

“Косово је Срце Србије” и “Нема повлачења, нема предаје (кад су у питању принципи и борба за оно у шта верујемо)”, кључне су обзнане са концерта Београдског синдиката у Нишу, којим је обележио 24. рођендан, а музички хепенинг искористио да пошаље и (пре)гласне политичке поруке.

У пуној нишкој хали “Чаир” овај култни српски хип- хоп бенд је синоћ, несумњиво, оставио срце пред публиком, толико се не штедећи да је изгледало да би њихов стих “зовите Хитну нек ме покупи са бине” (“Још ову ноћ”) могао бити пророчки. Фановима је понудио најпопуларније нумере, међу којима и оне којима се приписује вансеријска вредност.

Атмосфера је била одлична, те је изгледало да прегрејаној публици- која је те вечери имала и хорску пробу, и џим теретану, и илузију политичког митинга, не пада на памет да деветорицу ознојених људи пусти да иду кући.

Проблем би могла бити управо околност да би концерт- ем рођендански, ем одржан после 15 година одусутва из овог града- могао бити упамћен приоритетно по “политици”. Средишни и значајан део концерта посвећен је Косову и Метохији (“срцу Србије”), као и Републици Српској (“бастиону српства”), за коју су поводом 30 година постојања направили песму “Једина Српска” и Црној Гори (“души Србије”), којој су написали “Свиће зора”, те и овога пута подржали литије, поручујући да “не дамо светиње”.

Објаснили су да је све о, заправо, “час историје” и да “не треба да заборавимо ко смо”.

“Знамо каква је ситуација са Косовом и Метохијом. Знамо и каква је ситуација око овог немачко- француског срања које нам подмећу. Не треба да се одрекнемо Косова и Метохије, оно мора да остане у нашим срцима и глави, ако треба чекаћемо и хиљаду Видовдана, а до тада ћемо да се поздрављамо са: ‘Догодине у Призрену’”, говорили су чланови бенда, најављујући истоимену песму.

Позивали су, притом, публику да скандира “Косово је срце Србије”, “Спарта Српска, Србија, Косово и Метохија”, “Црна Гора и Србија, то је једна фамилија” или да када они кажу “Република Српска”, публика узвикне “Србија”.

На стејџу им се придружила и Павлина Радовановић, девојчица анђеоског гласа и “њихова сестра са Косова и Метохије”, која је са спојена три прста између осталог отпевала “Са Косова зора свиће” и “Тамо далеко”.

За време овог сегмента у публици су запаљене бакље и хала је замирисала на паљевину.

Момци из БС нису заборавили да упуте поздраве команданту Копнене војске Србије генералу Милосаву Симовићу, кога су посетили у току преподнева,друговима палим борцима, Гвозденом пуку, Српској правосавној цркви.

Па, срећан БС рођендан, свима.