Прочитај ми чланак

КОНАЧНА ОДЛУКА?! Из Кризног штаба саопштили да ли се Србија закључава за Васкрс

0

Очекујем да ћемо остати на овим мерама и потпуно разумем да је људима преко главе вируса али морамо бити опрезни, каже доктор Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић, који је и један од чланова Кризног штаба, упитан са којим ставом ће изаћи пред Кризни штаб када се буде одлучивало о мерама за ускршње и првомајске празнике, рекао да не верује да ће се поновити Ускрс „под кључем“ као прошле године.

– Верујем да ћемо остати на оваквим мерама и да неће доћи до неког драстичног пооштравања, као прошле године – каже он.

Потом додаје да „ако погледате ситуацију у другим државама, приметићете да су мере свуда знатно ригорозније него код нас, јер нам раде тржни центри, баште кафића и слично. Ипак, без обзира на све то, морамо се вакцинисати и придржавати прописаних мера“.

Напомиње да би био добар тренд уколико успемо да спустимо ниво позитивних на 1.000 дневно, или за месец дана да имамо испод 100 заражених, али за то је потребна дисциплина, коју тренутно немамо, објашњава Тиодоровић.

На питање, шта ако дисциплина попусти током празника и у наредном периоду, да ли можемо очекивати нови талас, одговара је то и даље „веома могуће, ако се превише опустимо“.

– Нови талас се може десити, ако се не будемо придржавали мера, као што се то десило у Чилеу – каже и и истиче да су они су имали добар одзив за вакцинацију, али су се опустили.

– У Чилеу је то сада велики проблем, они су имали добар одзив, али то не вреди, уколико се након тога људи не придржавају мера, док се не стекне колективни имунитет – објашњава.

Вакцинацијом против нових сојева

Тиодоровић истиче да вакцинацијом спречавамо да нам се појаве нове варијанте вируса, као и да ће нам то у потпуности олакшати могућност да путујемо. „Било би неоправдано ако бисмо имали неки нови талас или неко драстично погоршање ситуације, будући да имамо вакцине, додаје“.

„Похвално“

Напомиње да у вакцинацији предњаче Београд, Ниш, Нови Сад, док је слабији одзив у Новом Пазару, и Тутину где је ситуација и даље ванредна.

– Веома је похвално то што су верске вође позвале вернике да се вакцинишу у време рамазана, што је велики напредак – каже он и додаје да смо у целини прешли око тридесет одсто обухватне вакцинације.

Упитан да разјасни дилему око тога да ли се смеју вакцинисати грађани који су алергични на пеницилин или они који који су склони било каквим алергијама, Тиодоровић каже, „да алергија није контраиндикативна јер се не користи пеницилин у вакцини“.

Он објашњава да је пример добре праксе Клинички центар у Нишу, који вакцинише људи који су претходно враћани управо из тих разлога, и наводи да је поента у томе што они остају по сат времена под строгим надзором лекара након примљене вакцине.

– То је рецимо пример добре праксе јер те људе, који спадају у ‘ризичну’ групу, морамо да заштитимо – наводи.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!