Прочитај ми чланак

Кон опет дивља: Затворите све на 10 дана! Нема ништа од прославе Нове године

0

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да саме ковид пропуснице "не решавају ништа" и поновио да је за значајније побољшање епидемиолошке ситуације у Србији неопходно затварање на 10 дана, "свега осим оног што је неопходно за животне потребе".

Кон је за Блиц поновио да се значајније побољшање епидемиолошке ситуације у Србији не може очекивати „све док се не уведу нове рестриктивне мере и повећа обухват вакцинације“.

„Стојимо стабилно на високом нивоу и не види се тренд опадања. Зато сматрамо да је неопходно затварање на 10 дана свега осим онога што је неопходно за животне потребе а апсолутни минимум да би могло да се очекује озбиљније деловање мера јесте да ковид пропуснице важе 24 сата“, рекао је члан Кризног штаба за сузбијање епидемије.

Упитан како је могуће да је и поред вакцинације број умрлих претходних дана готово идентичан као прошлог децембра када цепива није било, Кон је рекао да две дозе вакцине „нису довољне“ што се како је додао, схватило тек у јуну на основу података из Израела.

„Две дозе нису биле довољне да спрече инфекцију, да додје до заражавања па и да спрече могућност преношења медју онима који су вакцинисани. Тако смо дочекали овај вирус потпуно раширених руку, не поштујући никакве мере преко лета што је довело до повећања његове снаге, потенцијала“, казао је епидемиолог.

О дочеку Нове године и грипу

– Упорно сам причао да једино шта човек може засигурно рећи јесу наредне две недеље. Стојимо стабилно на високом нивоу и не види се тренд опадања и мислим да се неће видети све док се не уведу ове мере и значајно повећа обухват вакцинације. Уколико ми то успемо да урадимо до Нове године доста тога нам зависи и шта ће бити са грипом – објашњава епидемиолог.

Кон истиче да је грип већ потврђен у Хрватској те да имамо индиректне показатеље да је и код нас.

– У неким серолошким анализама је утврђено да је био код неких људи. Тако да имамо вереоватно импортоване случајеве. Како ће се грип понашати када почне да се повлачи ковид то заиста не знамо и зато поново позивам на вакцинацију против грипа – каже Кон и опомиње да је важно да се прими и вакцина против пнеумокока за најтеже бактеријеске инфекције.

Дочек Нове године

Он каже да је велика ствар што се СПЦ огласила и препоручила да се славе одвијају у кругу породица.

– Што се тиче дочека Нове године ако заживе ковид пропуснице биће речи и о таквим могућностима. Међутим, како смо ми познати као људи који не поштују мере, те да је једина мера коју разумемо је потпуна забрана видећемо шта ће на крају бити. Надам се да ће се то изменити – објашњава Кон.

О ноћи протеста испред његове зграде

– Ја не знам ко су ти људи да ли су антиваксери или назови борци за људска права, сасвим свеједно, није пријатно било, али немам уопште времена ни да размишљам о својој безбедности. Осећам пуну подршку што се државе тиче. Не осећам се нимало уплашено – прича Кон додајући да је оно што га брине јесте мир његове проодице.

Он каже да није био у стану у ноћи када се то догодило, те да се мимоишао са демонстрантима испред његове зграде.

– Били су присутни чланови моје породице – објашњава епидемиолог и додаје да нема времена да се осврће, те да свако ради свој посао.