Прочитај ми чланак

КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА нас очекује за Ускрс и 1. мај?

0

Ускрс је велики верски празник и увек слави у недељу и не може да буде пре 4. априла, али ни после 8. маја, а занимљиво је да ће се 2025. године преклопити католички и православни у истом дану, 20. априла.

По црквеном календару, Ускрс се слави три дана. За овај празник, запослени ће имати слободне дане од петка 14. априла, па све до 17. априла, закључно са тим даном, односно другим даном Ускрса.

Верници обележавање „најрадоснијег хришћанског празника“ почињу већ у Велики четвртак 13. априла, који је по библијском предању последњи дан Исусове слободе кад се десила и легендарна Тајна вечера.

Овај дан није нерадан, али се рачуна као празник. Велики петак је ове године 14. априла и носи сећање на распеће Исуса Христа. Од петка почињу нерадни дани. Велика субота, други дан хришћанске жалости, је 15. априла, да би 16. априла осванула недеља, Ускрс или Васкрс, којим се слави Исусов повратак у живот.

Српска православна црква обележава други дан Васкрса – Васкршњи понедељак, па је и 17. април нерадан дан.

Ако бисте хтели да спојите неке дане за Ускрс, онда ће вам бити потребно да имате ‘вишка’ дана одмора, односно само четири дана како бисте добили 10.

То би онда изгледало овако: били би вам слободни дани које имате за Ускрс (четири дана), узмете још четири дана одмора и искористите их за дане од уторка до петка (од 18. априла до 21. априла) и спојите са викендом који наилази те недеље односно 22. и 23. април. То вам је тачно 10 дана одмора.

Празник рада – 1., 2. мај (падају у понедељак и уторак) такође доноси продужени викенд, а ако имате још неке дане од старог одмора, можете узети само три дана (среду, четвртак, петак) и добити девет дана одмора. Да појаснимо, тако ћете спојити два дана празника, три преостала радна дана у недељи и два викенда и имаћете могућност да можда негде и отпутујете.