Прочитај ми чланак

Колико нас још летњи дана чека у септембру?

0

Како прогнозирају метеоролози Републичког хидрометеоролошког завода овај септембар ће бити за око два степена топлији од просека па можемо очекивати од 12 до 17 летњих дана у нижим пределима. Како метеролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ објашњава за Данас метеоролошки летњи дан је сваки онај у којем максимална дневна температура прелази 25 степени.

Он је најавио и да ће након овог краткотрајног освежења са кишом и пљусковима први део септембра бити углавном топао.

– Од среде 6. септембра имаћемо прилив осетно топлијег ваздуха из медитерана па ћемо практично све до половине месеца имати суво стабилно време а максималне температуре на већини места ће бити око 30 степени – каже Совиљ.

Овај период сувог и стабилног времена ће потрајати до 15. септембра, а затим од 15. у другој половини месеца уз мало ниже температуре и променљивије време биће и повремених падавина.

– Месечна септембарска количина падавина је прогнозирана у интервалу од 45 до 70 милиметара по метру квадратном што је можемо рећи у границама тридесетогодишњег просека. Дакле неће бити неких већих одступања – прича Совиљ.

Додао је и да у септембру неће бити обилних падавина и олуја какве су нам се дешавале током лета.

Совиљ је рекао и да можемо да очекујемо јесен топлију од просека.

– Почетак јесени дефинитвно ће обележити температуре изнад просека. Наше прелиминарне прогозе за целу јесен такође указују и на топлију јесен. Прогнозирана је средња јесења температура од 11 до 14 степени и то су вредности које су за један степен изнад вишегодишњег просека, ако посматрамо период од 1991. до 2020. године – објашњава Совиљ.

Поред тога што ће бити топла јесен ће бити и кишовита па већу количину падавина од просечне можемо да очекујемо током октобра, новембра и децембра у читавом региону и области Балканског полуострва.

– Сезонска количина падавина је процењена од 150 до 230 милиметара по метру квадратном у нижим пределима а у брдско планинским крајевима и до 290 милиметара. То су падавине које у изнад просечних вредности за јесен, то је већа количина падавина у односу на ону коју смо бележили у претходне три деценије – закључује Совиљ.