Прочитај ми чланак

Колико ће још трајати зима: Меде у ЗОО на Палићу и Београду изашле на сунце

0

Медвед Урош из Београдског зоо врта јутрос је изашао напоље и уживао у сунцу. Народно веровање каже да се на Сретење срећу зима и лето, и да мечка излази тада из зимског брлога. Ако је сунчано и угледа своју сенку враћа се назад у пећину и то значи да ће зима потрајати још шест недеља. Ако се не врати, пролеће је на прагу.

– По веровању се мисли да, ако медвед угледа своју сенку, зима ће се наставити, али се надам да ће медвед поново изаћи касније, јер је још рано јутро, а сигурно му се свиђа у новом дому – истакао је доктор Јозеф Езвеђ, ветеринар у зоо врту у Београду.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Због другачијих услова у којима медведи живе у простору зоолошког врта, можда не можемо да се ослонимо на веровање.

– То је народно веровање и као и у сваком веровању, сигурно постоји нека истина, али медведима у зоолошком врту није баш за веровати, јер су услови другачији. Обезбеђени су стан и храна, нега и љубав од посетилаца и запослених – рекао је ветеринар Јозеф Езвеђ за РТС.

Упркос хладноћи, мрки медвед Медени који борави у Зоолошком врту на Палићу, искористио је леп и ведар дан да изађе из скровишта и огреје се на сунцу, док је медведица Гоца изабрала да остане у јазбини, преноси портал Суботица.цом.

Ако је веровати народним „метеоролозима“, и зима је неодлучна колико још да нас држи у својим леденим канџама.