Прочитај ми чланак

КО ЈЕ УЗЕО ЛОВУ? Билчик: Србија се обавезала на Европрајд?!

0

Известилац за Србију у Европском парламенту (ЕП) Владимир Билчик рекао је да се нада да "ћемо у наредним данима и недељама имати много јаснију слику" и да ће "Европрајд у Београду ипак моћи да се организује и одржи". Додаје да је то нешто на шта се обавезала и премијерка, а сада мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић.

– У начелу, никада није добро видети назадовање када је реч о заштити основних слобода и људских права. Србија је имала добре резултате на том плану, Београд је познат као жив и отворен град и овај догађај је нешто што привлачи велику пажњу, не само у Србији, већ и у Европи – рекао је Билчик.

Foto: Youtube

Он се нада да ћемо добити појашњење коментара које смо чули, да се све разјасни и да Влада може да учини све што је у њеној моћи да се догађај ипак одржи.

– Ако се одржавање параде поставља као питање, онда ми питамо колико можемо као међународни партнери да рачунамо да ће Србија испунити очекивања на другим плановима, као и друге ствари на које се обавезала. Овде је улог велики и надам се да је контекст у коме су изјаве званичника изречене, а то је контекст о важним одлукама, укључујући договор о слободном кретању људи између Београда и Приштини, сада промењен. Пошто је ту постигнут договор, треба проверити стоје ли наводи о безбедносној ситуацији у земљи и учинити све да се догађај најављен за половину септембра подржи, одржи и осигура безбедност свих учесника Прајда – оценио је он.

Каже да живот није стао и да гледајући вести из Београда види да се велики број људи који се противи паради или подржава Путинову агресију на Украјину окупља без проблема и ужива право на безбедно окупљање у Србији.

– Ако држава може да гарантује безбедност учесника било ког скупа, онда се надам да је то случај и са Европрајдом – закључио је Владимир Билчик