Прочитај ми чланак

КО ЈЕ ОВЛАСТИО АМЕРИЧКЕ ЋАТЕ да одлучују о Центру у Нишу

0

О дипломатском статусу запослених у Хуманитарном центру неће одлучивати ни службеници нижег ранга америчке амбасаде, нити њихови шефови у Београду и Вашингтону, већ Влада Републике Србије. Надамо се ускоро. Одуговлачење решавања овог питања очигледно само додатно компликује ситуацију.

Пуна три дана од посете Руско-српском хуманитарном центру, на љубазни позив домаћина, огласила се Амбасада Сједињених Америчких Држава, која је потврдила да су њени представници посетили Ниш, уз напомену да саопштење које је Центар издао након посете није усаглашено са Амбасадом и не одражава ставове САД.

Да ли чиновници из америчке амбасаде сада новим саопштењем и ставом који је у њему изнет желе да, као мачке свој минули рад, у земљу закопају све утиске посете „војној бази у Нишу“?

Овај надмен став, па и потврда да су посетили Ниш, нису ништа ново — није први пут да „својом истином“ желе да покрију оно што се заиста дешава.

Иако је свима јасно да су Американци отишли да виде „војну базу“, па у складу с тим у Ниш нису послали обичног службеника амбасаде, већ помоћника војног аташеа, сада наглашавају да „нису видели ништа што указује на то да Русима у Нишу треба дипломатски статус“, стављајући себе у инспекторски, надређени положај.

У саопштењу које се крчкало три дана додаје се да „упорни захтеви за статус неповредивости особља и просторија Центра само изазивају сумњу у дугорочне намере везане за тај објекат“.

Веровали или не, дипломатски статус у Србији имају запослени из Центра за заштиту животне средине, који су заједнички основале САД и Европска унија. Центар је, очекивано, регионални, а седиште му је у Тирани. 

Изборили су се за њихов дипломатски статус, а сада им смета хуманитарни центар који се налази на мање од 100 километара ваздушне линије од највеће војне базе на Балкану. Принципијелно, по америчком рецепту.

Домаћим лицемерима смета кад премијерка Ана Брнабић носи стенограме невеште изјаве амбасадору Русије, а сада их не штреца „став“ дипломата нижег ранга, док цупкају уз ноте немуштог саопштења америчких ћата. Опет принципијелно, рецепт исти. 

Амерички спин-службеници намерно прећуткују да им је кодиректор Центра Вјачеслав Власенко нагласио да ускоро поново стижу деминери да чисте њихове „милосрдне“ бомбе од пре 18 година.

Игноришу чињеницу да већ осам година руски хуманитарци чисте Србију од НАТО бомби. Да Руска Федерација у ове акције сваке године улаже милионе евра. Да људи који чешљају терен за собом остављају чисту земљу која поново може да се користи. Да радећи овај ризичан посао умањују шансу да још неког цивила, неко радознало дете, убије Милосрдни анђео. И што је једнако важно, радећи овај посао ризикују да им деца остану без очева.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/analize/201707151111935797-ruski-centar-Nis1/