Прочитај ми чланак

Ко је Горан Петровић из РЕМ који је гласао за ријалитије

0

Глас заменика председника Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), Горана Петровића, према сазнањима Нова.рс, био је пресудан да се не усвоји Правилник о ограничавању емитовања ријалити програма од 23 сата до шест сати ујутру. Према нашим сазнањима, Петровић, који је раније био уздржан приликом гласања, сада је био против усвајања овог правилника. Ова промена довела је до изједначеног резултата гласања чланова РЕМ-а, четири према четири, па је пребацивање ријалитија у ноћни термин остало на "стендбају".

Сам Петровић није одговорио на питање наше редакције о сазнањима до којих смо дошли, али незванична сазнања наводе да је његово гласање пресудило да РЕМ не усвоји Правилник о ограничавању емитовања ријалитија.

Foto: Printscreen

Ко је заправо члан РЕМ-а, који је у овом гласању стао на страну ријалити програма који се емитују на ТВ каналима са националном фреквенцијом?

У званичној биографији на страници тог регулаторног тела, наводи се да је Петровић пуних девет година укључен у рад највишег државног тела, коме су поверена јавна овлашчења за унапређивања квалитета и разноврсности услуга електронских медија, као и за заштиту интереса јавности и развоја слободе мишљења и изражавања.

Горан Петровић, рођен је у Крагујевцу 1956. године, где је као дипломирани правник започео своју професионалну каријеру.

Представник универзитета који није никада радио на универзитету

За члана Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) која је у међувремену променила назив у садашњи РЕМ, изабран је одлуком Скупштине Србије 2011.године, а крајем 2016. реизабран је за чланство у том телу.

До највишег републичког тела задуженог за рад електронских медија, Петровић је дошао као кандидат Универзитета у Крагујевцу, а изабран за члана из реда Конференције универзитета Србије.

Занимљиво је да Петровић никада није био запослен на Универзитету у Крагујевцу, већ је као правник обављао више јавних функција у здравственим установама и у Градској управи. Током деведесетих радио је као слободни новинар на локалној Радио телевизији Крагујевац, где је имао ауторске емисије на радију и телевизији.

Као правник, Петровић је крајем деведестих и почетком двехиљадитих, био на позицијама помоћника директора за економске и правне послове у Клиничком центру и Апотекарској установи у Крагујевцу, а после ангажовања у здравственим институцијама, каријеру је наставио у Градској управи.

Његово ангажовање увек је било на високим позицијама, а у Градској управи био је на функцијама начелника Одељења за имовину, касније и начелник Управе за имовину града Крагујевца, а 2008. изабран је за начелника Градске управе за инвестиције и развој града Крагујевца.

У политички турбулентним годинама крајем деведесетих и у првој деценији двехиљадитих, у Крагујевцу је на власти било више различитих политичких опција, али је Горан Петровић, сазнајемо од крагујевачких политичких актера из тог доба, увек био на руководећим функцијама.

Наши саговорници, који су замолили за анонимност, сагласни су у оцени да је Петровић “изузетан правник” и да се његова стручност “не доводи у питање”, али истичу да је после демократских промена 5.октобра 2000. године имао и способност “да увек буде близак са владајућим структурама”.

Познаваоци Петровићевог новинарског ангажмана на локалној Радиотелевизији Крагујевац од 1997. до 2000. године, за Нова.рс кажу да је био борац за демократију и велики опозиционар режиму Слободана Милошевића.

Своје ставове, како сведоче, често је износио у сатиричној радио емисији “Хроника најављене смрти”, а у телевизијском формату “Информативни разговор” правио је интервјуе са истакнутим опозиционим лидерима из деведесетих година.

Никада се није експонирао у јавности

Горан Петровић је у Градској управи био на позицијама које су по самој хијерархијској структури предвиђене за сарадњу са новинарима и информисање јавности о раду управа на чијем је челу био.

Међутим, крагујевачки новинари, за Нова.рс кажу да је Петровић врло вешто избегавао појављивање у јавности и да готово никада службено и званично, нису разговарали са њим.

“Све податке од интереса за јавност Крагујевца, за које је рецимо била задужена Управа за инвестиције и развој, на чијем је челу био Петровић, добијали смо од других градских званичника. Углавном су нам те податке саопштавали функционери који су били изнад Петровића, иако је по неком правилу то требало он да нам саопшти”, каже један крагујевачки новинар (име познато редакцији).

Петровић се није појављивао ни на конференцијама за новинаре, али су градски медији добро познавли његов лик и дело, за који кажу “да добро плива у свим властима”.

Моћна супруга члана РЕМ-а

Док је Горан Петровић, као правник градио каријеру у Крагујевцу и дошао до високе функције у Савету РЕМ-а у Београду, његова невенчана супруга, Зорица Аврамовић, такође правник, једна је од утицајнијих жена у Крагујевцу, а у њеној радној биографији налазе се одговорне јавне функције.

Аврамовић је била дугогодишњи секретар Скупштине града Крагујевца за време мандата Верољуба Стевановича, а 2009. године именована је за генералног секретара Универзитета у Крагујевцу када је за ректора изабран професор др Слободан Арсенијевић. Она је на тој функцији била све до 2018.године, одакле је прешла у Градску управу, а у јавности се о овом трансферу говорило да је Аврамовић променила радно место на лични позив градоначелника Радомира Николића.

Зорица Аврамовић и данас у администрацији новоизабраног градоначелника Николе Дашића обавља високу градску функцију, а налази се на челу Управе за јавне приходе и инспекцијске послове.

Позадину професионалног успона супружника Аврамовић-Петровић, крагујевачка јавност види у блиским односима са политички утицајним људима.

Наиме, супруга Горана Петровића је кума некадашњег ректора Универзитета у Крагујевцу професора Арсенијевича, за кога се верује да је у блиским односима са бившим председником Србије Томиславом Николићем.

Овај круг кумовско-пријатељских односа, повезује се и са предлагањем Горана Петровића да као кандидат Универзитета 2011. буде изабран за члана РЕМ-а.

Петровићева кандидатура дешава у тренутку када се његова супруга налази на функцији генералног секретара Универзитета у Крагујевцу и уз подршку ректора са којим су у пријатељским и кумовским односима.

Горан Петровић који се, како Нова.рс незванично сазнаје, предомислио приликом РЕМ-овог изгласавања Правилника за ограничавање емитовања ријалити програма, континуитрано је у РЕМ-у већ два мандата, у којем је од члана, доспео до заменика председника Савета РЕМ-а.