• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Катализатор – како проверити да ли је скинут, покварен и колико кошта нови

Катализатор – како проверити да ли је скинут, покварен и колико кошта нови

0

Технички преглед ускоро неће моћи да прођу аутомобили којима је скинут катализатор, подсећа сајт Половни аутомобили.

Пошто се катализатор уграђује већ више од 30 година, и знајући старост нашег возног парка, јасно је да је катализатор уклоњен код великог броја возила.

Ilustracija: Depositphotos/Y-Boychenko

Стога ћемо одговорити на најчешћа питања која нам постављају читаоци.

Чему служи катализатор?

„Чисти“ издувне гасове, али нећемо ићи у детаље како то обавља и какве све врсте постоје.

Да ли га имају и дизелаши?

Да – катализатор имају и бензинци и дизелаши. Имају га и дизелаши без ДПФ филтера.

Код оних са ДПФ филтером, нарочито код иоле новијих, углавном је смештен у исто кућиште са ДПФ-ом. Зато кад се код дизелаша уклони ДПФ филтер, обично одлази и катализатор.

Катализатор код бензинца и дизелаша није исти, пошто има другачију функцију и ради у другачијим условима.

Како препознати проблем са катализатором?

• Ако је саће физички оштећено, може да се чује звецкање и слични звукови, мада само кућиште има неку врсту изолације која пригушује и звук

• Може да се упали „цхецк енгине“ лампица, пошто уз катализатор иду и сензори

• Губитак снаге

• Повремени губитак снаге, уз трзање или неправилан рад мотора

• Повећана потрошња горива

Катализатор може да страда, а да се не јави ниједан од горе поменутих симптома. Зависи од генерације аутомобила, врсте катализатора, сензора који га прате, стања самог катализатора…

Има и других симптома, које искусни мајстори могу лако да препознају.

Такође може временом полако да се запушава, при чему се власник постепено навикава на нпр. пад снаге и друге симптоме, па му уопште не пада на памет да постоји неки проблем са катализатором.

Чишћење катализатора – „уради сам“ принцип
Не препоручујемо самостално чишћење катализатора, нарочито не приручним средствима, као што су киселине, „пушка“ са водом под високим притиском и слично. Постоји велика шанса да га оштетите или потпуно уништите.

Некима успе – не тврдимо да је немогуће, али не желимо да сносимо никакву одговорност за евентуалну штету, финансијску, еколошку или здравствену (ако некоме прсне киселина у око).

Чишћење катализатора у сервису

Постоји више начина, односно система за чишћење катализатора, при чему се код неких катализатор уопште не скида, па се практично у комплету обећава и чишћење многих других компоненти мотора и издувног система.

Неки се агресивно рекламирају, да бисте тек на крају схватили да њихово чишћење у ствари може само превентивно да помогне катализатору и да не могу ништа да обећају.

Било је и других који су обећавали чишћење, али су у међувремену нестали, бар колико је нама познато.

Уосталом, цене универзалних, заменских и половних катализатора су данас такве да ни возачи више не желе да ризикују са чишћењем катализатора који ће можда физички да се распадне чак и ако чишћење успе.

Адитиви за чишћење катализатора

Адитиви као адитиви – постоје адитиви за све што можете да замислите. Колико су ефикасни, зависи од много фактора, тако да апсолутно не желимо да кажемо ништа на ову тему.

На пример, један од адитива познате фирме додаје се у бензин. У опису адитива пише да: омогућава чишћење катализатора (без обећања да ће да га заиста и очисти), побољшава ефикасност катализатора, омогућава чишћење ламбда сонде, обнавља перформансе мотора…

Такође пише и да се препоручује редован третман овим адитивом код возила која се користе углавном у градским условима. Дакле, овде практично говоримо о превенцији, а не о чишћењу катализатора када до неког проблема већ дође.

Скидање катализатора

Протеклих деценија скидање катализатора је постала сасвим уобичајена процедура. Код старијих аутомобила се изводи рутински, док је код новијих нешто компликованија.

Једноставно – возачи желе да га избаце из аутомобила да више у будућности не би имали проблема с њим, нарочито због тога што нико на техничком прегледу није проверавао да ли је скинут или не.

Међутим, стижу ригорознији технички прегледи и сада недостатак катализатора постаје проблем. Погледајмо прво шта се дешава са скинутим катализаторима.

Откуп старих катализатора

Откуп катализатора је одавно веома уносан бизнис. У њему се налазе скупи материјали – платина, родијум, паладијум… Стога није ни чудо што се власници врло брзо и лако одлучују да их скину, пошто могу да их продају. Цена скинутог катализатора зависи од разних фактора, а иде од нпр. 30-40 евра, па све до преко 150 евра.

Међутим, ако мислите да ћете да се „обогатите“ продајом свог катализатора, врло вероватно ћете се разочарати. Нађете оглас – „Откуп свих врста катализатора. Плаћамо од 100 до 200 евра.“

Али када позовете и када пошаљете податке и слику свог катализатора, сазнате да ћете добити 20 или 30 евра… Многи су се овако разочарали.

Цена катализатора који продајете зависи од много фактора, а могуће је и да ће вам купац дати нереално ниску цену по принципу „ако прође-прође“, да би затим подигао цену ако одустанете од продаје или вас позвао касније…

Да ли уградити нов оригинални, заменски, универзални или половни катализатор?
Нов оригинални катализатор, нарочито ако га купујете и уграђујете у овлашћеном сервису, може да буде сурово скуп. Истина – тај нов оригинални ће највероватније да потраје много дуже од половног или универзалног.

Постоје прилично квалитетни заменски катализатори, много јефтинији од оригиналних, али опет и солидно скупљи од универзалних или половних. Међутим, постоји нејасна граница у дефиницији између заменских и универзалних, па имајте и то у виду.

Заменски би требало да буде „идентичан“ оригиналном, али јефтинији због примене мање квалитетних материјала и других фактора. Ипак, често се универзални називају заменским.

Такође наглашавамо – написали смо да „постоје“ – не и да могу лако да се нађу код нас.

Полован као полован – зависи у каквом је стању. Може и он да траје годинама и годинама, а може брзо да страда.

Стога се већина возача одлучује за универзалне катализаторе који могу да се купе за само 7.200 динара (на попусту). Наравно да није иста цена за све аутомобиле – и универзални катализатори за неке моделе могу да буду прилично скупи.

Животни век катализатора у идеалним условима
Катализатор чак и у савршеним условима временом губи своје карактеристике и у неком тренутку ће морати да се замени.

Активни слој који у ствари „прочишћава“ издувне гасове временом губи на ефикасности, али је тешко проценити којим темпом долази до тога и када је време да оде на рециклажу.

Често се каже да је животни век катализатора 180.000 до 200.000 км.

Како продужити животни век катализатора?

Мотор мора да буде потпуно исправан. Одмах реагујте на сваки знак неисправности, повећане потрошње горива или моторног уља, губитка снаге, пада нивоа антифриза…

О игнорисању лампица упозорења као што је нпр. „цхецк енгине“ да не говоримо.

Поновимо – разне неисправности могу негативно да утичу на катализатор и пратеће елементе (ламбда сонде и сензоре).

Шта све „убија“ катализатор?

Генерално, катализатор у великој мери уништава долазак несагорелог горива до њега, исто као и уља и антифриза, или неких других нечистоћа и продуката неправилног сагоревања. На пример, рецимо да једна свећица не ради и не пали смешу у цилиндру.

То доводи до тога да несагорели бензин стиже до катализатора и тамо се пали загревајући катализатор до екстремно високих температура, што може да доведе до његовог оштећења, чак и топљења.

Вибрације изазване страдалим носачима мотора или издувног система такође имају изражен негативан ефекат на саће катализатора.

Пролазак кроз дубоку воду – можете да замислите шта се дешава када катализатор који је на температури од 600 степени Целзијуса уроните у хладну воду – долази до изненадног хлађења и стезања металног кућишта, што може да изазове директна и индиректна оштећења…

Аутомобил са катализатором не би смео да се пали на гурање – пошто у таквој ситуацији до катализатора стиже гориво које у неком тренутку може да се запали. Исто важи и за „верглање“, односно дуготрајно неуспешно покушавање да се мотор упали.

Лоше подешено паљење може да изазове повећање температуре у катализатору. Градска вожња, нарочито кратке релације, из више разлога му ускраћују животни век.

Дотрајали каблови и свећице, квар ламбда сонде или других сензора, као и сви други кварови који доводе до неправилног сагоревања, на разне начине уништавају катализатор.И наравно – ту је сама старост катализатора, односно пређена километража.

Нажалост, пошто се километража масовно скида, немојте да се чудите уколико вам катализатор страда на 135.000 км иако је произвођач „обећао“ да ће издржати 200.000 км.

Купујете ауто – како можете да утврдите да ли је катализатор скинут?

У неким случајевима то је лако, у неким није.

Код неких аутомобила катализатор је приступачан, па може да се провери да ли је физички присутно кућиште катализатора и да се неки металним предметом куцне по њему да се провери да ли је извађено саће катализатора, а кућиште остављено празно.

Наравно, и када се извади саће из катализатора да би се празно кућиште вратило, и ту може да се изведе нека врста звучне изолације како се куцкањем не би могло одмах „провалити“ да је саће катализатора извађено.

Код неких аутомобила катализатор је тешко и наћи, а камоли проверити, па је корисно одвести ауто код неког искуснијег мајстора на дијагностику и неку другу врсту провере. Успешност провере зависи од врсте и генерације аутомобила, искуства мајстора, воље мајстора да се „малтретира“ детаљном провером…

Неко може по звуку да препозна да је катализатор скинут. Звук је некако рескији, да не кажемо мало оштрији, али ни то није 100% поуздана метода, нити може свако да уочи разлику у звуку.

Питали смо у сервису још неколико питања

Разговарали смо са Иваном Настасијевићем из сервиса „Турбо Центар Настасијевић“ који се између осталог бави чишћењем и заменом ДПФ филтера.

1) Шта ако се утврди да је катализатор уклоњен?

У том случају углавном препоручујем људима да купе полован катализатор, наравно уколико могу да нађу исправан катализатор код продавца коме могу да верују.

2) Универзални катализатори – шта мислите о њима?

Што се тиче универзалних катализатора, немамо информација о томе како су се показали.

3) Да ли катализатор може да се чисти као ДПФ?

Чишћење катализатора код бензинаца се не ради, већ се ставља други.

Од када се користе катализатори?

Први аутомобили са катализатором у Европи су се појавили 1986. године, а од увођења Еуро 1 стандарда 1993. катализатор је постао обавезан.

Ово вам говори колико су катализатори присутни код аутомобила на нашим улицама, односно колико би требало да су присутни, пошто су многи уклоњени.

Да ли катализатор мора да се уграђује у ауто који га никада није имао?

Не – ако је аутомобил произведен без катализатора, онда катализатор не мора да се уграђује у њега!

Уколико је мотор исправан, аутомобил ће проћи испитивање издувних гасова на техничком прегледу иако нема катализатор.