Прочитај ми чланак

Караула Горожуп,сећање на дан 05.06.1999.

0

gorozup karaula

 “ 5.јуна 1999 године у раним јутарњим сатима одпочеле су нај жешће борбе са Шиптарским терористичким групама на „Горожупском платоу“у подножју планине Паштрик.

Положаји Војске Југославије су тога дана у више наврата бомбардовани од стране НАТО авијације,а током целог дана су гранатирани од стране Албанске артиљерије и НАТО снага.Од поднева негде око 13 и 30 сати одпочео је жесток артиљеријски напад са минобацачким дејством од стране шиптарских терориста по нашим положајима.Наше јединице су трпеле током целог дана јаку непријетељску ватру али су на крају успеле да задрже своје положаје а непријатеља потисну и врате на почетне позиције.

У жестоким борбама било је доста рањених војника и старешина међу њима је био и војник Јочић Драган један од најтеже рањених бораца,који је на положају код карауле Горожуп дошао са четом Војне полиције да би нама помогли у одбрани државне границе.

Нека ми нико не замери од припадника Војске Југославије који су бранили државну границу од Шиптарских терориста,али ето сетио сам се данашњег дана и свих мојих ратних другова који су заједно самном делили и добро и зло.

НЕКА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ТО НАШЕ ДЕЛО,ВЕЧНА СЛАВА СВИМА КОЈИ ДАДОШЕ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЗА НАШЕ КОСОВО И МЕТОХИЈУ“

Жарко Петровић,старешина карауле Горожуп.

Драган је одмах после рањавања пребачен на ВМА,где је провео 5 месеци и имао 6 операција.На трећој операцији скидана му је кожа са леве ноге и пребачена на десну.На петој операцији скинут му је дедо кости са кука,са којом му десна нога није остала краћа од леве.Због инфекције је имао и шесту операцију.Трајно носи „шипку“ од колена до кука.

Dragan jocic povredjen

Драган Јочић на ВМА,15 дана после рањавања

 Драган данас каже да се навикао на бол,иако му то све смета у свакодневном животу и раду.Инвалид је 50% четврте групе,али то му не смета да ради као возач и да самостално добринесе квалитетнијем животу,занемарујући свакодневницу нашег друштва и све оно са чиме се сусрећу Ратни Војни Инвалиди.

dragan jocic zasluga

Одликован је медаљом за заслуге у одбрани и безбедности земље и медаљом за храброст.

medalja Dragan Jocic

(Србин.инфо)