Калемегдан међу 14 најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе

0

Београдска тврђава је међу 14 одабраних угрожених локалитета културног наслеђа Европе који су ушли у ужи избор за Програм "Седам најугроженијих" 2020. који спроводе Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке уз подршку Европске комисије, саопштила је Европа Ностра.

У саопштењу стручног панела Европа Ностре и Института Европске инвестиционе банке наводи се да би „спровођење штетног пројекта изградње жичаре (гондоле) Калемегдан-Ушће драстично угрозило интегритет и аутентичност Београдске тврђаве, локалитета који није само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију“.

На листи угрожених локалитета се налазе и Народно и експериментално позориште у Тирани, Карас – традиционалне посуде и технике прављења вина у Јерменији, Кораншат манастир у Јерменији, Замак Језери у Чешкој, Пливачки центар Тапиола у Финској.

На листи су Замак Самецано у Италији, Археолошки парк Сибарис у Италији, Кућа Ивике у Холандији, Y-блок у Ослу, Зомбиерки електрана у Пољској, Плечников стадион у Љубљани, Депо метроа Кватро Каминос у Шпанији и Египатска тржница у Глазгову.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!