Прочитај ми чланак

Како су нас лагали о броју умрлих од короне

0

"У Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијената, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244 – сазнаје БИРН на основу увида у податке који су део званичног државног информационог система Цовид19". Ова вест је крајем јуна одјекнула као бомба. На ту детонацију још немамо одговор наших званичних органа - обећали су нам темељну анализу, али, по свему судећи, на то ћемо морати да сачекамо крај пандемије. У међувремену, о томе да са српском статистиком о броју умрлих није баш све како треба указују и светски медији: постали и смо једна од тема британског Економиста.

Овај медији светског гласа пише да на листи 50 земаља са “прекомерним смртима”, Србија је на седмом месту, после Перуа, Русије, Северне Македоније, Бугарске, Литваније и Мексика. У периоду од 1. априла 2020. до 31. јануара 2021. године од короне је у Србији умрло 4000 људи док број “прекомерних смрти” износи 17.090. На 100.000 људи тај број “прекомерних смрти” износи 247.


Неколико разлога је за то, наводи Економист. Први је да званичне статистике у многим земљама искључују жртве које пре смрти нису тестиране на корону, што може да буде велики број у местима где се не тестира много. Други разлог је што болнице и бирократија данима, чак и недељама не процесуирају смртовнице, због чега долази до застоја у подацима. А трећи разлог је што је пандемија отежала лекарима лечење пацијената са другим симптомима и обесхрабрила људе да одлазе у болнице из страха да се не заразе што је индиректно могло да изазове скок броја умрлих од других болести осим короне.

Један начин да се поброје ови методолошки проблеми је употреба мере познате као “прекомерна смрт”: узима се број људи који умиру од било ког другог разлога и пореди се са историјским просеком последњих година. Економист је користио статистичке моделе како би предвидели број смрти који би свака земља да је ситуација “нормална” регистровала 2020. године.

Шта нам је открио Бирн, или како су нас лагали

Према сазнању БИРН-а, број заражених последњих дана прошле недеље кретао се између 300 и 340 дневно, што далеко надмашује званичне податке од 97 новооболелих, пише БИРН на сајту јавно.рс.

Податак о броју заражених налази се у табели под називом “Извештај за Владу”, која се прави на основу поменутог информационог система. Табела садржи три податка – број тестираних и позитивних у последња 24 сата, број преминулих који одобрава министарство здравља, као и заузетост кревета по болницама.

Највећа разлика у броју умрлих примећена је у Клиничком центру Ниш где је према званично објављеним подацима умрло 77 пацијената. Подаци из информационог система у који је БИРН имао увид показују бројку од 243 преминулих чији је резултат теста означен као позитиван, што је разлика од 166 мртвих.

У КБЦ Драгиша Мишовић број умрлих је “смањен” за 55 (39 званично саопштено, 94 у информационом систему), КБЦ Земун званично има 32 умрла пацијента, док се у систему налазе подаци о 88 преминулих (разлика од 56), док КБЦ Звездара званично има 14, а у систему за 45 више – укупно 59 мртвих.

У осталим болницама разлике су нешто мање, па је код КБЦ Србија разлика 17 пацијената (званично саопштено 33, у бази 50), за КБЦ Крагујевац је званично речено 23, док у систему има 31 (разлика осам), итд. За 29 пацијента није наведено у којој су болници издахнули.

Подаци показују да број смртних исхода креће да расте крајем марта, да врхунац достиже средином априла и остаје стабилан до краја месеца.

Управо је последњег дана марта, као и 1. априла на мобилне телефоне свих грађана Србије стигла СМС порука у којој је стајало да је ситуација драматична и да се “приближавамо сценарију из Италије и Шпаније”.

Први смртни случај у бази регистрован је 19. марта. Највише смртних исхода било је средином априла када је у просеку умирало по 20 људи на дан који су у бази означени као позитивни на вирус, показују подаци из информационог система.

Дванаестог априла преминуле су 23 особа, док је званично саопштено шест. Дан касније кризни штаб је саопштио да је преминуло пет пацијената, док их је у систему било 23, слично као и 15. априла када је речено да је петоро приминуло, иако систем показује да их је било 20 – за 15 више.

Подаци из информационог система у које је БИРН имао увид садрже редни број пацијента, датум рођења пацијента као и колоне које се односе на резултате теста сваког од њих, датум последњег позитивног теста, датум смрти и назив болнице, односно клиничког центра у коме је пацијент преминуо. Новинари нису имали приступ личним подацима ових пацијената.

У последњој колони под називом “Потврдило Мин здравља” на педесет места уз податке о пацијентима стоји ознака „Да”. БИРН је неколико пута звао министра здравља Златибора Лончара, али се он није јављао нити је одговорио на нашу смс поруку у којој смо захтевали да нам објасни шта је значење ове колоне у поменутој табели.

БИРН је урадио детаљну анализу података из информационог система, селектујући лица која су преминула и чији је резултат теста означен као позитиван.

Међу подацима се налази укупно 1081 преминула особа чији се резултати теста воде у једном од следећих статуса: позитиван на корону (632), негативан (355), непознат (83), узорак није пронађен (8), неодређен (2), док је у једном случају колона била празна.

И Кон је констатовао да нешто није у реду

Обрадио сам податке до јуна месеца – три пута је било више смртних случајева од ковида 19 него што је било писмено пријављено, признао је епидемиолог др Предраг Кон крајем септембра.

“Смртни случајеви не могу прецизно да се исказују, а то сам већ објашњвао, уколико не прође одређени период. Тек за два месеца враћају се назад подаци који су уписани у такозваној потврди о смрти. Потврда је део обрасца у складу са законом”, истакао је др Предраг Кон.

Министар здравља Златибор Лончар је све то негирао. “Одговорно кажем, као ресорни министар, да та информација, да је умрло три пута више људи (од ковида) није тачна”, казао је Лончар и обећао темељну анализу

Убрзо је и Кон самог себе демантовао..

“Дакле, ради се о процени, а ни у ком случају о нечему што је поуздано. Не можемо говорити ништа друго него колико је било смрти у одређеном периоду и упоређивати са укупном смртношћу раније… Ту се јавља тај број који је већи што смо у реалном времену имали пријављено. То значи да је врло могуће да је било знатно више смрти. То су два броја – 345 и 118 који је пријављен. Боље да нисам рекао три пута више. Не може на целу Србију да се примени та процена”, изјавио је данас Кон на конференцији за медије Кризног штаба”, рекао је Кон.

Тресла се гора, а родили су нови таласи заразе и нови преминули. Приближавамо се цифри од 5.000 преминулих, али се не приближавамо истини.

Остало је обећање које је председник Србије Александар Вучић дао у октобру. Чекамо…

“Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, да видимо како то изгледа. А то ће да раде клиничари. Поносан сам на све лекаре, нико од нас није слагао ниједну једину реч”, најавио је још у октобру шеф државе.