Прочитај ми чланак

Како стварно живе пензионери: „Рачуни 24000 дин – шта да ради онај ко прима 25000“

0

Заменик председника Удружења синдиката пензионисаних војних лица Илија Овука у Новом дану је рекао да је питање како пензионери да, оно што остане од пензије, "растегну до краја месеца".

Међународни је дан старијих особа. Пензионерска картица за све који су се пријавили почиње да важи од данас, а стиже и октобарски раст пензија. Може ли то испратити скокове цена и инфлацију?

Према речима Овуке, просечна пензија за једно домаћинство је недовољна кад се узме у обзир колики су рачуни, порези…

„То се сваке године повећава, на свака три, четири месеца треба издвојити по три, четири, пет хиљада, зависи. Ту је питање и како, на који начин то што остане када се поплаћају ти рачуни, како то распоредити, растегнути до краја месеца, али је врло тешко. Мени су месечно рачуни 24.000, шта ће онај са пензијом од 25, 30 хиљада, то су ствари о којима треба ова држава да размишља“, каже он.

Истиче да „имамо масу старих људи, старих лица, који су препуштени сами себи“.

„О њима нико не води рачуна, дементни људи живе сами у становима, дешавају се пожари, о томе треба да се разговара и размишља. Требало би прећи са речи на дела, много причамо у кампањама пред изборе, говоримо како смо солидарни, а од тога нема ништа“, каже.

Говорећи о попустима са пензионерском картицом и повећању пензија, каже да ће их – појести инфлација.

„Повећавају се цене горива, више нема никаквих контрола над ценама које дивљају, ово што се сад нуди као попусти и то, то је пет одсто на редовне цене, 10 одсто је на пример између 10. и 12. у месецу, или као два динара по литри бензина, колико треба пензионеру тона да би му се исплатило“, пита он.

Према његовим речима, Савез пензонера, који је од скоро био формиран, добијао је од општина средства за излете, манифестација, али је услов био чланство у Савезу пензионера, да се плаћа чланарина.

„То може да користи, да разбије тај једнолични живот пензионера, да оде негде, да види нешто, то је једном, деси се, па ко зна кад, свакодневно уређење, живот пензионера мора да се заснива на његовој сталној финансијској могућности да може себи приуштити одлазак у позориште, на море… Многи се задужују да би отишли на море, кредити, на 12 рата, све то утиче и на онолико колико он може да потроши“, објашњава он.

Како је рекао, „има доста случајева супруга преминулих, бораца и људи, које примају 70 одсто њихове пензије“.

„Шта ће са 70 одсто, док плати рачуне, не може да се прехрани до краја месеца, то су те ствари, говори се о увођењу неких социјалних пензија, од тога нема ништа, то су само приче. Прошле године кад су били избори, било је 20.000 свима, и сад ће бити, али то је увек пред изборе, ја имам комшију који каже ‘ја бих волео да су сваки дан избори’“, прича он.

Квалитет хране, наглашава, не сме бити луксуз.

„За људе у годинама управо је то оно што треба да одржава њихов организам, квалитетна исхрана, која није јефтина, разни суплементи који се користе, све то кошта, када кажемо остатак од пензије да треба распоредити, пре ће узети нешто мање квалитетно да би изгурао до краја месеца“, каже.

Он каже, да је, уместо давања помоћи свима, требало то поделити пензионерима са најнижим пензијама.

„Уместо да им се повећају пензије, даје се и коме треба и коме не треба. Да не говорим о пољопривредним пензионерима, препуштени су сами себи, нико их не представља, минимална пензија је 20.600, а пољопривредна је 12.600, шта ће он са тим, то су људи који су на крају снага, они више не могу да привређују, да иду на њиву, раде… Од чега да живе“, пита Овука.

Истиче да се на пољу здравствене заштите „треба много урадити“.

„Здравствени систем треба реформисати, ово не води ничему, у државним установама се дуго чекају редови, заказивање, исти доктори раде приватно, заказују тамо, онај ко плати лечи се, ко не, препуштен је сам себи и ‘чека писмо одозго’“, каже он.

Према његовим речима, „сваки динар који добије, пензионеру је велики динар и њему треба“.

„Друга је ствар ко како размишља до кад ће то трајати, то је брзо потроши, цене дивљају, треба отворити новчаник па онда рећи за кога гласати. Не може се избећи политика, политика је та која нам креира живот“, рекао је он и додао да се „боји да не дође поново до смањивања пензија или захватања у џеп пензионера“.