Како регистровати аутомобил са ауто-плаца или из салона током ванредног стања

0

Упркос ванредном стању, регистрација возила није заустављена, пише сајт Половни аутомобили.

Могуће је и продужити регистрацију, а могуће је и обавити прву регистрацију, без обзира да ли је реч о половном или новом аутомобилу. Да разбијемо овом приликом и једну заблуду која се упорно шири – није дозвољена вожња нерегистрованог аутомобила!

Како да региструјем ауто?

Како је објављено на званичној фејсбук страници МУП-а Србије, оригиналну документацију, заједно са фотокопијом личне карте и доказом о уплаћеним таксама за прву регистрацију, треба да пошаљете поштом подручној полицијској управи на чијој територији имате место пребивалишта.

Foto: MUP/Facebook

Дакле:

• оригинална документација неопходна за прву регистрацију

• фотокопија личне карте

• уплатнице за све таксе које иду за прву регистрацију

Све то шаљете подручној полицијској управи на територији где имате пребивалиште.

Која документација, које уплатнице, колико пара?
Око читаве ове процедуре могу да вам помогну на ауто-плацу на којем купујете аутомобил, у некој од агенција које се баве регистрацијом, односно на самом техничком прегледу.

Они су већ упознати са неопходном документацијом за прву регистрацију, код њих можете да завршите све у вези уплатница (разне таксе), купите полису обавезног осигурања, фотокопирате или очитате личну карту…

Евентуално, у случају неких проблема са уплатом, могу да вам одштампају уплатнице, а ви да обавите уплату у пошти или банци.

Генерално, потребно је приложити:

1. регистрациони лист са доказом о техничкој исправности возила, не старији од 30 дана; (прву страну регистрационог листа попуњава технички преглед, а другу страну надлежна организациона јединица МУП-а након решавања захтева)

2. доказ о обавезном осигурању возила (полиса осигурања)

3. доказ о пореклу и власништву возила (саобраћајна дозвола, рачун, уговор о куповини, уговор о поклону, правоснажно решење о наслеђивању, правоснажна пресуда о утврђивању власништва и др)

4. доказ о идентитету власника (важећу личну карту или личну карту за странца; путну исправу ако захтев подноси странац са доказом о одобреном боравку у Републици Србији дужем од шест месеци; доказ о упису у регистар код надлежног органа – за правна лица)

5. доказ о измиреним царинским обавезама

6. доказ о уплати прописаних трошкова за регистрацију возила

Не заборавите контакт телефон!

Уз захтев обавезно доставите и контакт телефон.

Саветујемо да оставите и мобилни и фиксни, а није на одмет да оставите и неки резервни мобилни од блиског члана породице, како се не би десило да из неког разлога не чујете телефон, па ваш захтев заврши негде на гомили „недоступних“.

На коју адресу послати документа?

Кликом на овај линк  отвориће вам се листа са адресама и телефонима свих подручних полицијских управа у Србији.

Шта даље?

Када пошиљка стигне, бићете контактирани од стране полицијског службеника.

Које поште раде?

На овом линку можете да нађете актуелне информације у вези радног времена и доступности разних услуга током ванредног стања.

Саветујемо да не штедите на цени пошиљке, пошто шаљете веома важна документа, већ да то обавезно буде бар пошиљка са потврђеним уручењем.

Уосталом, проверите у самој пошти која опција слања је најсигурнија.

Фотокопирајте сву оригиналну документацију коју шаљете

За сваки случај (ипак је ванредно стање) фотокопирајте оригинална документа која шаљете.

Може да дође до неке непредвиђене ситуације која ће моћи много брже да се реши захваљујући фотокопијама.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!