Како разликовати грип од корона вируса?

0

Корона вирус и вирус грипа немају никакве додирне тачке, то су две посебне врсте вируса, рекла је за Данас пулмолошкиња Татјана Радосављевић.

Како објашњава, корона вирус почиње блаже од грипа и због тога подсећа на прехладу, али када настану компликације симптоми су много озбиљнији.

– У почетку је нос запушен, а ако дође до компликација почиње кашаљ, осећај недостатка ваздуха. Ти пацијенти се због опасности смештају у болницу. Оболели су најчешће на вештачкој вентилацији, јер вирус може да доведе до Акутног респираторног дистес синдрома плућа, односно отказивања плућа као органа, наводи Радосављевић.

Она истиче да се ради о новом вирусу те да још трају испитивања. Досадашњи подаци су показали да деца ређе обољевају и брже се излече, али докторка не мисли да постоје разлике у односу на пол.

– Не слажем се да женски род мање оболева. Забележен је случај госпође у Јапану која је преболела корона вирус, била је негативна па је поново добила вирус. Значи везано за мушко-женско нема никакве разлике, сматра Радосављевић.

Радосављевић наводи како се показало да генерално већина пацијената развије благе симптоме попут прехладе.

– Грип долази нагло као летња олуја, поготово грип који ове година влада. Имате страшне болове у мишићима и зблобовима, додуше оба вируса дају повишену температуру, али ваше опште стање код грипа је јако поремећено, кашљете, кијате, не можете да устанете из кревета. Вирус грипа изгледа много драматичније од онога што је описано за корона вирус, објашњава Радосављевић.

Како наводи, када је реч о ризику за обољевање, у незавиднијој ситуацији су старији људи и они који већ имају неко хронично обољење.

– Посебно су у опасности особе које су старијег животног доба и које имају срчане, плућне болести, или дијабетес. Овај вирус не само што може да утиче на акутни отказ плућа, него и да погорша стање тих основних болести, па да се смртни исход настане због тога, додаје Радосављевић.

Она упозорава да је вирус јако заразан, преноси се капљично, а, према новим доказима, може дуго да се одржи на површинама него што се мислило, и до неколико дана.

– Због тога се сада у авионима препоручују и рукавице уз маске. Уз то се препоручује прање руку и чишћење површина, и чак одећу оставити напољу у предсобље пошто уколико идете аутобусом или авионом, ви не знате ко је оболео, навела је Радосављевић, и објаснила како људи ретко имају марамицу код себе и кијају и кашљу у руку где остају вируси, уместо у лакат.

Како истиче, још нема ни поузданих података о томе колико траје инкубација вируса, односно време од заразе до првих симптома.

– Није сасвим сигурно да инкубација траје 14 дана. Запажени су случајеви да је инкубација трајала и дуже, до 30 дана. Исто су били запажени случајеви да су пацијенти били заразни чак и у моменту када се испољио и појавио корона вирус у крви. У Италији се десило да особа која је осумњичена за нултог пацијента у моменту када је тестирана била је негативна, међутим брзо је развила акутни отказ плућа и на поновљеном тестирању се видело да је била позитивна, напомиње Радосављевић.

Хируршке маске бацање пара

Потражња за хируршким маскама у београдским апотекама ових дана је огромна. Сваки други, трећи купац тражи маску или гел за дезинфекцију руку, тако да су апотеке остале без својих резерви.

Како наводе наши саговорници, оне немају ефекта у заштити од корона вируса, па остаје нејасна најава Министарства здравља о набавци нових пет милиона хируршких маски.

У томе би помогле специјалне маске са филтерима, али ни њих нема на полицама апотека, а ни у набавци.

Како сазнајемо, велики део купаца хируршких маски били су Кинези који су их куповали у већим количинама и авионом слали у Кину.

Као што је екипа Данаса недавно писала, докторка поново истиче да хируршке маске нису ефикасна заштита ни код аерозагађења, али ни код корона вируса.

– Ако сте се прехладили или живите у држави у којој постоји корона вирус, боље је да они који имају симптоме носе маске да га не би ширили. Једине праве су нано маске и има их неколико врста.

У САД почело тестирање вакцине

Према речима Радосављевић, у Небраски једна фирма већ започела тестирање вакцине против корона вируса, и кренула у клиничко испитивање. У Америци се такође као лек за корона вирус користи један од антивирусних препарата који се користио код еболе и почело је такође клиничко тестирање на људима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!