Како проверити да ли вам слушају телефон ?

0

Безбедност је увек на првом месту, а посебно ако живите у Србији.

Постоје неколико врсте праћења телефона, а ми ћемо вам објаснити две основне:

Ризик на „андроиду” представљају фајлови у којима су обично музика или видео-снимак (Фото Фото Ројтерс/Ким Хонг-Џи)

Прислушкивање преко провајдера: Ако сте из неког разлога занимљиви органима безбедности они ће од суда затражити налог за прислушкивање вашег мобилног уређаја,а ево како се то ради.
полиција одлази у суд по налог са налогом иду код провајдера, ( сваки провајдер је дужан да чува све позиве и текстуалне поруке и да их уступи безбедносним службама) након тога они добијају све ваше позиве које сте већ обавили, али ће и убудуће добијати оне које тек требате да обавите, зависно од тога колико је судија одобрио да вам се телефон слуша.

Е сада ви сигурно мислите „па шта само променим број и крај“, али нажалост није тако. Сваки телефон има ИМЕИ код, то вам је нешто као регистрација за аутомобил, провајдери виде тај број када зовете и они прате управо тај број телефона, а не СИМ картицу, тако да ви можете мењати хиљаду картице они ће увек знати да сте то ви.

А ево како да проверите ИМЕИ код вашег телефона: у телефон укуцате следећи код *#06# и телефон ће вам избацити ваш ИМЕИ код.

Овај први начин прислушкивања и није класично прислушкивање , већ провајдер све ваше позиве даје полицији.

2. Други начин прислушкивања је, када вас службе безбедности или било ко други слуша уз помоћ софтвера, вируса и ко зна чега још, тај начин слушања се лако може проверити. С

Свако вирус или софтвер који врши слушање вашег телефона укључује “Форwардед” функцију, тј. неки сервис испоручује нешто , негде или некоме.

То нешто су или СМС поруке или позиви или интернет подаци.

Када укуцате *#21# можете да откријете да ли су сви ваши позиви и поруке преусмерени. Статус сваке информације ће бити приказан на екрану.

На екрану ће се исписати сви сервиси и њихов статус. Ако за неки од сервиса стоји да је “Форwардед” онда се ваш телефон прати. Стање свих сервиса би требало бити “Нот форwардед“.


Ову функцију често користе љубоморни партнери или родитељи који покушавају да заштите своју децу од криминалаца. Старији људи често постану жртве када позајме телефон странцу и самим тим ризикују да открију информације о себи и својим пријатељима (где живе и слично).

002# је универзани код за искључивање било какве врсте преусмеравања на вашем телефону.

Ако се неки од сервиса преусмерава, помоћу овог кода можете га поништити. Тачније активацијом овог кода, побрисаћете сва преусмеравања на вашем телефону.


Добра идеја да ово урадите пре него што отпутујете у иностранство где користите услуге роминга. У овом случају нећете имати трошкове за позиве који би били преусмерени на вашу говорну пошту.

Код *#62# се користи ако желите да сазнате где се преусмеравају позиви, поруке и подаци за које вам се чини да нико не може да допре до вас. Нормално стање је да су ваши позиви преусмерени на говорну пошту вашег телефонског оператора, па се немојте изненадити ако видите тај број.


Уколико сте некад посумњали да вас неко прати и да прислушкује ваш мобилни телефон, не би било лоше да обратите пажњу на неке сигнале. Наравно, треба имати на уму да проблеми током разговора могу бити и техничке природе, али стручњаци кажу да, ако вам се ово догађа, врло вероватно вас неко прислушкује:

Причате са неким и чујете одјек свог сопственог гласа, и чини вам се као да оно што сте рекли до саговорника стиже са неколико секунди закашњења… Уколико се ово често понавља, ето разлога за сумњу.

Батерија вашег телефона је топла чак иако га нисте користили неко време. Такође телефон морате да допуњавате током дана јер вам нешто „срче“ батерију.

Сећате се како су стари мобилни правили сметње на телевизору док причате. Уколико вас прислушкују, сад би нешто слично могло да се догоди уколико станете код телевизора. Можда се неће појавити беле црте по екрану, али ћете чути онај чудан звук…

Андроидима треба мало више да се укључе и искључе, међутим уколико то баш предуго траје, то је добар знак да би требало да се забринете.

Савет:

Пре него што почнете да паничите и параноишите, пребаците картицу у неки други мобилни уређај и проверите да ли ће се исто догађати. Проверите и уређаје ваших укућана. Уколико проблем постоји само са вашим апаратом/картицом, знајте да неко сигурно жели да зна шта причате!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!