Прочитај ми чланак

Како препознати наркомана

0

droga

На онову чега могу да знам да ли моје дете – или мој пријатељ – употребљава наркотике?

Физички знакови:

– губитак тежине, бледо лице, тамни подочњаци или црвене очи, честа употреба капи за очи;

– необјашњиви осипи по кожи, непрекидни кашаљ, учестале прехладе;

– промена навика у спавању и исхрани;

– запостављање личне хигијене;

– очигледна интоксикација, мирис алкохола или другог наркотичног средства.

Промене у понашању:

– повећана потреба за новцем;

– нови пријатељи, лагање или тајновитост, мистериозни телефонски позиви;

– напуштање посла или отпуштање са посла, проблеми са похађањем школе или са доласком на посао;

– напуштање хобија или активности упражњаваних током слободног времена;

– осцилације у расположењу (нагли изливи гнева, напади туге и депресије или необуздане радости);

– вербално и физичко малтретирање чланова породице;

– склоност ка изолацији и самоћи;

– крађа или губљење драгоцености, употреба алкохола и лекова.

Појаве на које би требало обратити пажњу:

– поседовање алкохола или наркотика, укључујући и семе марихуане;

– испирање уста, употреба освеживача даха или капи за очи;

– крхотине од разбијених горњих делова стаклених флаша, луле, огледала, алуминијумске фолије, жилети, трагови пламена на кашикама;

– опекотине или мрље на кожи и одећи.

ВРСТЕ И ЕФЕКТИ НАРКОТИКА

Метамфетамин

Кристални мет или метамфетамин, који такође називају и „спид“ или „тик-тик“, јесте стимуланс који ствара зависност и који се може ушмркивати, узимати интравенозно или гутати, иако се у већини случајева пуши. Продаје се у обичним сламчицама за пиће које су спаковане у сијалице, обично познате под називом „лилихип“. Супстанца се загрева и пуши.

КРАЈКОТРАЈНИ ЕФЕКТИ

Када се пуши, наркотик на мозак врши моментални и краткотрајни ефекат који укључује повећану активност, губитак апетита, мршављење и повећан сексуални нагон.

ДУГОТРАЈНИ ЕФЕКТИ

Укључују срчани удар, оштећење крвних судова и плућне инфекције, недостатак витамина и минерала, смањену отпорност према болестима, губитак тежине, мождани удар и оштећење телесних органа (посебно плућа, јетре и бубрега).

ОПАСНОСТИ КОЈЕ ПРЕТЕ

Осећање задовољства потиче од повећања хемијског допамина у мозгу, који контролише осећање задовољства. Тело се адаптира на повећани ниво допамина и толеранција на ефекте „кристалног мета“ развија се веома брзо, тако да корисник мора да настави са узимањем све веће дозе наркотика, како би имао исто осећање задовољства. Услед непредвидиве природе наркотика, било која доза може да буде крајње опасна, па чак и фатална.

ВАЖНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О НАРКОТИЦИМА

Прва чињеница:

Различите дроге узрокују различита осећања и психичке реакције.

Кофеин, алкохол, марихуана, хероин, екстази, опијум и кокаин – сви заједно спадају у материје које изазивају зависност, иако немају ништа заједничко. И док су кофеин и алкохол дозвољени, употреба дрога као што су марихуана, хероин, екстази, опијум и кокаин је противзаконита. Осим тога, један наркотик може вам створити врло пријатно осећање, док други наркотик може имати застрашујуће ефекте – он може чак и да вас убије.

Наркотици као што је марихуана или хероин потичу од биљака, док се остале дроге, као што су екстази или опијум, добијају фабричким путем. Чисти наркотици су далеко скупљи него дроге које су помешане или „пресечене“ мање скупим супстанцама. Као и сваки други бизнис, и противзаконита индустрија наркотика подстакнута је профитом. Услед тога, дилери дрога користе разне супстанце са којима комбинују наркотике.

Неке од тих супстанци могу да буду штетније него сами наркотици. Дрога која вам је понуђена данас може изгледати као дрога која вам је понуђена јуче, али никада не можете бити сигурни шта она садржи.

Једини начин да будете сигурни да нисте унели штетне супстанце, јесте да напустите коришћење наркотика.

Наркотици се могу гутати (пилуле), ушмркивати или узимати интравенозно. Никада не можете да предвидите ефекат који ће дроге извршити на вас. Погрешно је мислити да искуство повећава ваш ниво толеранције на наркотике, или да се ништа не може догодити уколико сте узели исту дрогу коју сте користили и раније. Позната је чињеница да вишегодишњи зависници од наркотика често умиру од прекомерне дозе („овердоуз“).

Зависност од наркотика заводи вас да пожелите већу количину, различите и јаче дроге, упркос својој вољи и природној толеранцији свог организма. Без обзира на то колико се добро осећате када користите наркотике, ваш организам пати. Уколико користите наркотике, у великој сте опасности да постанете и зависни од њих.

Наркотици који „подижу“:

Кокаин, екстази, спид, крек-кокаин, кет, кристални мет.

Дроге које „подижу“ намењене су да се сјајно осећате. Оне ће учинити да се осећате витално и динамично и да будете пуни енергије. Постајете уверени да бисте могли да победите цео свет. Међутим, у зависности од ваше личне реакције на наркотик, можете се осећати анксиозно, нервозно и параноично. Може се догодити чак и да умрете. Дроге које „подижу“ представљају страшан напор за ваше срце. Дуготрајна употреба уништава нерве, лишава вас апетита и изазива несаницу. Неминовно ћете завршити тако што ћете узимати дроге које „спуштају“, јер ће ваше тело неминовно осећати апстиненцијску кризу када дрога престане да делује. Бићете депресивни и повремено склони самоубиству.

Наркотици који „спуштају“:

Алкохол, марихуана, хероин, опијум

Наркотици који „спуштају“ чине да се осећате опуштено и релаксирано. Нажалост, нисте у могућности да контролишете у којој мери ћете бити опуштени. Дуготрајна употреба ових дрога узрокује одсуство менталне и физичке будности, отежавајући вам да обављате оне радње које вас чине функционалним чланом друштва. Школска омладина и студенти који користе ове дроге нису способни да уче или да изврше своје обавезе, што се неминовно одражава на везе са осталима. Велике количине ових наркотика, на пример хероина, узрокују прекид у раду телесних система, и у коначном исходу – смрт.

Халуциногене дроге

ЛСД, мескалин

Ове дроге изазивају јаке халуцинације или снове у којима се ваша стварност мења. Ви не можете да предвидите да ли ће сан бити пријатна визија или ужасавајући кошмар. „Бед трип“ би могао да вас прогони током читавог живота, а повремено бисте могли имати и „флешбек“, који ће се појављивати у било које време.

Друга чињеница:

Људи различито реагују на исте наркотике.

Наркотици у разним људима изазивају различите реакције. Никада немојте узимати наркотик на основу искуства које је неко други имао користећи ту исту дрогу. Може се догодити да ви на исти тај наркотик реагујете потпуно другачије. Никада не убеђујте некога другог да узме одређену дрогу полазећи од искуства које сте ви имали када сте је користили.

Трећа чињеница:

Што више наркотика узимате, он вам је све више потребан.

Када први пут узмете дрогу, вероватно ћете осетити снажан полет. Како се ваше тело буде навикавало на наркотик, он ће вам, да бисте доживели исту, снажну реакцију, бити потребан у све већим и већим количинама. Ово повећање толеранције на наркотик заправо означава све већу зависност. За зависност је карактеристична висока цена: што више дроге желите, више вам је новца потребно да бисте „нахранили своју навику“. Наркотици су скупи, а на вас врше такав утицај да је готово невероватно да ћете бити у стању да зарадите довољно новца да их можете себи дозволити. Неки зависни наркомани окрећу се криминалу и другим високоризичним облицима понашања. Многи од њих бивају ухапшени и одлазе у затвор. Неки се окрећу проституцији, живе трагичним и изопаченим животом и готово неминовно умиру млади. Неки људи користе наркотике током извесног времена, а онда успевају да прекину са тим пре него што постану зависни или пре него што учине непоправљиву штету свом организму. Немојте се поуздати да ћете и ви бити један од таквих људи: бити снажан није довољно да бисте се супротставили страхотама зависности од наркотика.

Ниједан зависни наркоман није први пут узео дрогу верујући да ће он или она постати зависник од наркотика. Сви зависни наркомани започели су са уверењем да ће моћи да оставе дрогу кад год то пожеле. Сваки зависни наркоман представља тужан доказ колико је погрешно овакво мишљење.

Четврта чињеница:

Живот је довољно тежак, а наркотици га само чине још тежим.

Када осетите да нисте у стању да се изборите са животним изазовима, можете се наћи у искушењу да узмете дрогу, да бисте се осећали снажно и смаопоуздано, или да бисте променили свој доживљај стварности – макар и накратко. Моментално осећање задовољства, осећање спокојства, прекрасан „трип“ или осећање моћи – то су оне ствари које вам обећавају они што нуде наркотике. Такве особе ефекте дроге најчешће описују у блиставим бојама.

Они вам, међутим, неће рећи:

– да нећете бити у стању да контролишете своју реакцију на наркотик;

– шта ова или она дрога садржи;

– да ћете дрогу, уколико вам се више допада, утолико више желети и да ћете на крају постати зависник;

– да ће, када деловање наркотика престане, стварност и даље бити ту, са свим оним проблемима од којих сте желели да побегнете;

– да ће дроге учинити да изгубите контролу, а то ће вам, са своје стране, онемогућити да радите одређене ствари (на пример, да возите аутомобил), да ће вас учинити рањивијима за сексуалне и физичке нападе.

Ма колико примамљиво изгледало, коришћење наркотика са циљем да побегнете од стварности неће помоћи да ваши проблеми нестану, нити ће живот учинити бољим. Ако осећате да су ствари измакле вашој контроли и да сте преплављени проблемима, потражите стварну помоћ од некога ко заиста брине о вама. Људе који вам продају дрогу не интересује ваше добро, јер они јуре за зарадом. Можда сте већ употребљавали наркотике и можда сте уплашени да бисте могли постати зависни? Без обзира на то каква би невоља могла проистећи уколико потражите помоћ, још ће већа невоља бити уколико је не потражите. Чак и ако знате да ће ваши родитељи или старатељи бити огорчени и разочарани зато што узимате наркотике, боље је да сада потражите помоћ пре него што буде исувише касно за то.

(pouke.org)