Прочитај ми чланак

Како неко попут генија Михајла (22), спортисте непушача, умре од рака плућа?

0

Ако неки делови ембриона заостану они могу касније да буду окидач за појаву тумора

ПРЕРАНА смрт младог научника Михајла Спорића (22), најбољег студента престижног Кембриџа, шокирала је јавност. Како је могуће да неко тако млад оболи од карцинома плућа и да исход буде фаталан. Нарочито је нејасно, како истичу они који су га познавали, јер није пушио, активно се бавио спортом, нормално хранио, а у породици није било ове смртоносне болести.

Докторка Татјана Радосављевић, пуломолог, каже да се претпоставља да се тумори код младих људи најчешће јављају као последица заостатка ембрионалних ткива у телу новорођенчета:

– Та ембрионална ткива можемо да назовемо и праорганима или „пупољцима“ будућих органа. У прва три месеца од зачећа развијају се органи будуће бебе. Ако неки делови ембриона заостану и после та три месеца, они могу у каснијем животу да буду окидач за појаву тумора било где у телу – објашњава др Радосављевић.

Наша саговорница каже да тумори међу децом и младима, нажалост, нису реткост, а то потврђује чињеница да одавно постоје и педијатри-онколози.

– Шта је конкретан узрок смрти младог научника из Србије, могу да знају само они који имају увид у његову медицинску документацију – каже др Радосављевић. – Јер, тумори плућа су врло широко поље. Карцином је могао да се појави било где у телу, али да у крајњем исходу нападне плућа.

Када је о карциному плућа реч, др Радосављевић каже да постоје само две врсте. Прва, немикроцелуларни карцином, лечи се оперативно и веће су шансе за преживљавање. Друга, микроцелурани карцином, који се третира искључиво хемиотерапијом, а прогнозе за опоравак су значајно мање.

Подаци говоре да по учесталости карцинома плућа Србија заузима друго место у Европи. Ова болест дневно се дијагностикује код 20 особа, а чак 12 изгуби битку са њом.

– Карцином плућа је у порасту – каже др Радосављевић. – Уочено је да немикроцелуларени тумори плућа све чешће погађају жене непушаче, као и младе људе. Сматра се да је главни узрок ареозагађење.

Главни проблем код карцинома плућа је што се открива у поодмаклом стадијуму, јер ова опака болест дуго може да не даје никакве симптоме.

– Симптоми који могу да указују на карцином плућа најчешће су слични симптомима бронхитиса – каже др Радосваљевић. – Такође, честе респираторне инфекције, као и упоран кашаљ који може да буде сув или са искашљавањем секрета, отежано дисање, осећај недостатка ваздуха, бол у грудном кошу, промуклост и необјашњив умор.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!