Прочитај ми чланак

Како је уопште жив? Румун возио са 5,18 промила у крви, полиција у Кладову у шоку

0

Полицајци су у неверици поновили тест, али се на дисплеју опет очитала иста бројка

Саобраћајци који су данас у Кладову затекли румунског држављанина (51) како вози са 5,18 промила алкохола у организму су били, благо речено, згранути, па су поновили мерење.

Илустрација Фото Depositphotos

Међутим, на дисплеју се опет очитало да Румун у крви има ту количину алкохола у крви.. Њему је одмах одређено задржавање до 12 часова ради истрежњења.

Румунски држављанин је, због овог прекршаја, који је окарактерисан као насилиничка вожња, одмах приведен судији за прекршаје. Експресно му је изречена казна од три месеца затвора, глоба од 30 хиљада динара и забрана управљања возилом у трајању од девет месеци на територији Србије.

Пре њега, најалкохолисанији возач у Тимочкој Крајини био је Т.М., из околине Књажевца, кога је полиција, сасвим случајно, зауставила. Како се испоставило, иако није деловао пијано, он је у крви имао чак 4,55 промила алкохола, због чега су тада лекари изразили запрепашћење да је,са том концентрацијом малигана, уопште жив.

Наиме, по медицинској пракси, при концентрацији од 3,5 промила алкохола у крви, многи људи већ падају у кому. Све преко те количине доводи до таквих промена у организму услед којих се, неретко, све завршава и фаталним исходом.

Граница од 3,5 промила доноси опасност од коме, док смртоносна концентрација за неке особе може бити између 4,5 и пет промила. Концентрација алкохола тада делује умртвљујуће на центар за дисање и долази до колапса кардиоваскуларног система и смрти.

Оно што је, међутим, најчудијије, је да ни румунски држављанин, а ни својевремено Т. М. малтене нису ни показивали знаке пијанства.

-Румунски држављанин је, наоко, био потпуно присебан, само мало ‘’веселији’’ – испричали су нам саобраћајци. – Тек када му је урађен тест, видели смо да је трештен пијан.

Сличан случај био је и са Т.М. који је, када је обавио тест, кренуо да се врати у ауто и настави вожњу. А, медицинским радницима и даље није јасно како су њих двојица још увек живи.