Прочитај ми чланак

КАКО БИТИ СРЕЋАН: Животне лекције највећих умова у историји

0

Велики филозофи, попут Сократа, Ничеа, Сенеке, мудро су говорили о срећи и како најлакше (п)остати срећан.

e

Велики филозофи, попут Сократа, Ничеа, Сенеке, мудро су говорили о срећи и како најлакше (п)остати срећан.

Бертранд Расел

“Од свих облика опрезности, опрез у љубави је можда најфаталнији за истински срећу.“

Није уобичајено да се неко као Расел, љубитељ математике, науке и логике, бави нечим тако пролазним, као што је срећа. Али његова идеја да се срећа може наћи у предаји осећањима љубави заиста указује на истинитост, а савремена наука је изгледа на његовој страни.

Фридрих Ниче

“Срећа је осећај да се моћ повећава – да је отпор превазиђен.“

За једног нихилисту као што је Ниче, срећа је нека врста контроле коју особа има над својим окружењем. Овај немачки филозоф је често писао о утицају које моћ (или недостатак моћи) може да има на људска искуства.

Џон Стјуарт Мил

“Научио сам да тражим своју срећу тако што сам ограничио своје жеље, пре него да сам покушавао да их задовољим.“

Титан либерализма, Мил је можда и најважнија фигура са те стране у историји. Он је ширио своје идеје о слободи када год је могао. Када је реч о срећи, он је усвојио мудрост старих Грка. Уместо да преплави свој живот добрима, Мил је веровао у утилитаризам. Веровао је у коришћење ствари само ако имају сврху, ако не, избацивао их је из свог живота.

Сократ

“Видите, кључ среће није у трагању за нечим већим, већ у развијању могућности за уживање у малим стварима.“

За Сократа, једног од највећих древних мислилаца, срећа не лежи у спољашњим награда и похвалама, већ долази из приватног, унутрашњег успеха који су људи подарили сами себи. Када склонимо наше потребе, научићемо да вреднујемо једноставнија задовољства.

Конфучије

“Што више човек усмери размишљање на добре мисли, бољи ће бити и његов свет и свет у целини.“

Ова Конфучијева реченица је преношена кроз историју у различитим контекстима, књигама попут “Моћи позитивног мишљења“ , али и у недавном истраживању когнитивног понашања, које је помогло људима да пронађу везу између својих мисли, осећања и понашања. Према Конфучију, срећа је пророчанство самоиспуњења, које се понавља како све више проналазимо разлоге нашег опстанка.

Сенека

“Највећи благослов за човечанство налази се у нама и на дохват руке. Мудар човек је задовољан својом судбином, каква год да је, без жеље за оним што није.“

Лао Це

“Ако сте депресивни, живите у прошлости. Ако сте анксиозни, живите у будућности. Ако сте у миру, живите у садашњости.“

Нека истраживања показују да су људи најсрећнији када раде ствари које захтевају њихову пуну пажњу: добар разговор, креативни задаци или секс.

Киркегор

“Живот није проблем који треба решити, већ стварност коју треба искусити.“

Киркегор сматра да срећа произилази из потпуне присутности у тренутку, уживања у њему. Када престанемо да претварамо околности у проблеме и почнемо да размишљамо о њима као о искуствима, из њих можемо извући задовољство.

Хенри дејвид Торо

“Срећа је као лептир; што га више јуриш, више ће те избегавати, али ако усмериш пажњу на друге ствари, он ће доћи и сести на твоје раме.”

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!