Како би могла да изгледа изолација Београда због корона вируса?

0

Поред мера забране односно ограниченог кретања у оквиру полицијског часа, самим тим и смањења контаката, изолација општина је представљена као могућа мера у циљу агресивног сузбијања епидемије.

Председник Србије Александар Вучић је после састанка са кризним штабовима и стручњацима из Кине рекао да, у циљу сузбијања епидемије корона вируса, постоји могућност да чак 10 од 17 београдских општина буду изоловане.

ФОТО: Н.С.

Поред мера забране односно ограниченог кретања у оквиру полицијског часа, самим тим и смањења контаката, ово је представљено као могућа мера у циљу агресивног сузбијања епидемије.

– Ми смо размишљали о томе да пре свега изолујемо Београд. Тачније, 10 од 17 београдских општина, 10 централних општина које представљају жариште. То ћемо урадити чим буде било потребе за тим. Да ли ће то бити сутра или прекосутра, није битно – рекао је он.

Мере изолације су кључне у борби против ширења вируса и то је на примеру показала Кина у којој је све и почело. Будући да се вирус веома брзо шири, пре свега је инсистирано на самоизолацији, односно на смањеном броју контакта.

Српска певачица пред почетак полицијског часа склонила мајку и сина са пумпе на којој су живели
Како је речено, мерама забране кретања сада има мање контаката и да је Србија успела да одржи одређено заравнање епидемијске криве, а да ће мерама које су представљене јуче почети „агресивно сузбијање епидемије“ и да је идеја да се тестирају сви контакти.

Он је додао и да могућност изолације Београда као жаришта епидемије не види као неопходну за сада.

Како званична одлука о томе још није донета и тек је у развоју, од Града и Министарства одбране нисмо могли сазнати више детаља о томе како би евентуална изолација целих општина изгледала.

Како је то урадила Кина?

Како је све кренуло из Кине, односно града Вухан у провинцији Хубеј, до тада још непознати вирус узео је маха и пре него је регистрован. Први случај зараженог десио се још 17. новембра 2019. године. Број заражених премашио је 130 до 20. јанура, а два дана касније уследиле су драстичне мере.

У току ноћи између 22. и 23. јануара, становници града Вухана, који броји више од 11 милиона становника, обавештени су да је од сутрадан њихов град под карантином.

Идућег дана од 10 сати ујутру сав јавни саобраћај био је у потпуности обустављан није радио ни метро, ни аеродром, ни железница. Забрањено је било чак и кретање приватним возилима.

Нико није могао да уђе или изађе из града, а на излазима постављене су барикаде. Све продавнице су затворене, осим оних које продају храну или лекове, а школе и универзитети су обуставили рад на неодређено време.

Убрзо су и друге области уводиле сличне мере ограничавања кретања. У једном тренутку 180 милиона деце широм Кине наставу је пратило преко националне телевизије.

Пооштравање мера

Временом су се мере у Вухану пооштравале. У почетку је излазак из дома био дозвољен, али у неким областима ограничаван је на једног члана породице на свака два дана и то само ради куповине потрепштина. Званичници су одлазили од врата до врата због здравствених прегледа, а сви за које се сумња да су болесни морали су у изолацију.

Због такве мере јавио се недостатак кревета али и лекара па су кинеске власти ангажовале докторе из целе земље и послали их у Вухан. Тамо су, невероватном брзином, изграђене монтажне болнице и карантини у року од неколико дана. У Вухану су радници из целе Кине радили дан и ноћ, спавали на градилишту са једином заштитом у виду маске.

У борби против вируса ангажована је и војска која је патролирала улицама, као и полиција која је хапсила све који крше карантин.

Како је то урадила Италија?

Како је епидемија корона вируса кренула рапидно да се шири овим европским градом, италијански премијер Ђузепе Конте 9. марта саопштио је да ће цела Италија бити блокирана, односно да ће се наћи у карантину. Његов декрет односи се на све провинције у Италији.

У том тренутку Италија се налазила одмах иза Кине по броју оболелих, док је за нешто више од две недеље сада водећа земља у свету и по броју заражених и по броју умрлих од ове пошасти.

Грађанима је дозвољено само кретање у хитним случајевима, код лекара и на посао, забрањена су сва јавна окупљања и отказани сви догађаји.

Једна од мера је и да грађани не могу да напуштају провинције у којима живе, осим у случају посла или здравствених разлога, али у том случају морају имати потврду надлежне медицинске установе. Грађани тада морају да покажу сертификат о дозволи која се може пронаћи на интернету, а лажни се кажњавају законом.

Што се тиче транспорта он се одвија нормално, али грађани могу да путују уколико се придржавају правила. Аутопутеви, аеродроми, железничке и аутобуске станице нормално функционишу. Полициија проверава сертификате људима који имају дозволу за путовања ван своје општине.

Затворени су сви универзитети и школе.


Првобитно је одлука о затварању важила до 3. априла, али је услед ширења вируса, њено важење продужено до 9. Професионални курсеви, мастери и обуке су такође обустављени, осим оних који се тичу здравствене професије. Власти у Италији послале су препоруку образовним установама да пруже образовне активности онлајн, односно путем интернета. Састанци руководилаца су такође одложени.

Затворени су биоскопу, позоришта, дискотеке, пабови, музеји, забрањени су сви конгреси и састанци, а барови и ресторани могу да буду отворени до 18 часова.

Такође отказана су сва спортска дешавања.

Уколико нека особа прекрши успостављена правила, ризикује затвор у трајању од три месеца и новчану казну од 206 евра. Контеов декрет такође предвиђа и строжије казне у одређеним случајевима, ако рецимо заражени напусти карантин.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!