Прочитај ми чланак

Кафиће и ресторане у Србији затварају у 20 часова?

0

Епидемиолог професор Бранислав Тиодоровић упозорио је да нас чекају два тешка месеца у борби са пандемијом, након што је у Србији јуче потврђено 2.412 нових случајева ковида 19, највише у једном дану до сада. Због алармантне ситуације, Кризни штаб за борбу против короне одржаће седницу сутра у 12 часова.

Тиодоровић је рекао да су, када број новозаражених пређе 2.000, једине ефикасне мере затварање свих угоститељских објеката после 21 час и ограничење окупљања на највише петоро људи, пише Блиц.

Тиодоровић је рекао да би што пре требало ограничити рад угоститељских објеката до 21 или 20 часова, без обзира на економски утицај.

У овом тренутку, најтежа епидемиолошка ситуација је у Београду, затим у Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву, Шапцу, Лозници, Панчеву, а до повећања броја новозаражених долази и на југу и југоистоку земље, рекао је Тиодоровић.

Он је упозорио да се болнички капацитети полако попуњавају и подсетио да се најтежи облици ковида 19 јављају код старијих људи и хроничних болесника, али и да млади могу да испоље тежу клиничку слику.

То се ређе дешава, рекао је Тиодоровић, и истакао да је сада повећан број вирусоноша који доприноси томе да се и млади људи много чешће заражавају.

Тиодоровић је подсетио да је још у септембру упозорио да нас чека тежак новембар, а пре месец дана да су сплавови и ноћни клубови у Београду главна жаришта заразе и да је контролисање спровођења мера од кључног значаја.
У Србији је јуче број новозаражених корона вирусом први пут од почетка пандемије прешао 2.000, тачно 2.412 нових случајева на тестираних 12.617 особа, а преминуло је шест пацијената, преноси Танјуг.