Прочитај ми чланак

Јужно од Ибра нема више српских споменика

0

njegos

(Прес)

Јужно од Ибра није остао ниједан споменик из српске историје. – Уништене спомен чесме, спомен плоче, уклоњене све бисте српских личности, посечен бор цара Душана у Неродимљу, срушена зграда руског конзулата у јужном делу К.Митровице…

 Албански вандализам на уништењу свега српског на Косову и Метохији  наставља се пред очима читаве међународне заједнице  оличене у Кфору, УНМИК- у, Еулексу, ОЕБС-у  и другима.    Албанско наводно залагање за мултитничност на Косову само је декларативно, у пракси Приштина апсолутно не жели да види ништа са предзнаком српски.

Од  доласка УНМИК- а и Кфора,    половином 1999. године, Албанци су јужно од Ибра срушили и уклонили  све српске споменике, спомен плоче, спомен чесме  , бисте  српских знаменитих личности и друга српска историјска знамења.

Тако су  још 1999. године у центра  Гњилана срушили споменик кнезу Лазару, из Обилића споменик Милошу Обилићу,   из Приштине  су  такође јуна те године срушили споменике Вуку Караџићу, Његошу, Доситеју Обрадовићу … а испред свих школа  срушене су бисте  знаменитих српских писаца.  

Испред спортског центра “Боро и Рамиз“  срушен  је споменик народним херојима Бори Вукмировићу и Рамизу Садикуу. У  центру Урушевца срушен је и поломљен споменик цару Урошу испред  цркве  светог Уроша..

Колико је осион албански национализам  говори и случај  више пута минираног споменика Братству и јединству у центру Приштине, поред Скупштине Косова,  који је данас у бодљикавој жици. Албански вандали су јуна и јула 1999. године покушали и рушење споменика Косовским јунацима на Газиместану али осим мањег оштећења није било веће штете на монументу српске историје.

Албанци су из центра Гњилана на  сам Видовдан 2009. године срушили градску  спомен чесму посвећено цару Лазару. Тако су  грађани Гњилана остали без    воде са чесме  у центру града.         Прави злочин према српској историји,  али и природи уопште, албански вандали су починили  јуна 1999. године  када су посекли  бор цара Душана у Неродимљу код Урошевца кога је ту лично засадио тадашњи  цар Срба, Грка и Арбанаса Душан Силни 1336. године. Горостасни, 30 метара висок  бор је био  под заштитом  државе као споменик природе али је на свој  663 рођендан посечен.  

Албанци су срушили и споменик руском конзулу Николају Шчербину у јужном, албанском делу Косовске Митровице. Шчербина је убијен почетком 1903. године у јужном делу К.Митровице од  стране Албанаца.  Да би искоренили И све руско  из овог дела града, Албанци су у потпуности срушили2002. године  и некадашњу зграду руског конзулата у  јужном делу  подељеног града на Ибру.  

Од 1999. године  до сада албански вандали су на Косову и Метохији  срушили и запалили 155 цркава  и манастира  а четири цркве  су у потпуности избрисане са лица земље.

Такође у овом периоду  Албанци су на две трећине територије Косова и Метохији, укупна површина 10.886 км квадратних,  у потпуности уништили сва српска гробља и на њима порушили  више од 10.000 споменика што до сада никада  и нигде није забележено у Европи.