ЈУГ СРБИЈЕ НА УДАРУ Групе миграната из Турске нон-стоп пристижу, крију се у шумама

0

Сукоби у Сирији, најава Турске да ће отворити границе, сукоб миграната са грчком полицијом, поново актуелизују питање такозване Балканске руте.

Од 2015. године и највећег прилива миграната, транзит држављана Авганистана, Сирије и Пакистана Србијом не престаје, а тренутно је у прихватним центрима 5.800 људи. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, Србија је спремна за прилив већег броја миграната.

Први Прихватни центар из правца Грчке и Македоније је у Прешеву. Дневно прима и региструје око 50 миграната. Јутрос рано стигле су мање групе Сиријаца и Палестинаца који су у септембру кренули из Турске.

– Нисам био у камповима, спавао сам у старим кућама или плаћао кирију, планирам да идем у Италију, знам да је компликована ситуација, да су затворене границе, али ћу да покушам – истиче Тарик Авиди, мигрант из Сирије.

Мухамад Хусеин из Пакистана каже да је много људи сретао на путу укључујући и земљаке и познанике. Углавном иде пешке, прати локацију на мобилном телефону, а жеља му је да стигне до Немачке или неке друге европске зеље.

Долазе и одлазе. Данас их је у Прихватном центру 880, углавном су самци. Породице су у центрима у Бујановцу и Врању. У сваком имају оброке, загрејане просторије, медицинску негу.

– Мислим да можемо да одговоримо на евентуални изазов, али не очекујем да се понови оно што је било 2015. Прешево тренутно има још 150 места у чврстим објектима, за не дај боже могу да се активирају и додатни капацитети тако да можемо да рачунамо на једно 1.200 места у Прешеву – објашњава Горан Ћирић из Прихватног центра у Прешеву.

„Може се очекивати велики притисак“

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић очекује значајни прилив из Турске.

– Очигледно да се прилично организовано томе приступа, може се очекивати велики притисак на Грчку и Бугарску границу, уверен сам да је Србија спремна какав год да је сценарио – твди Цуцић.

У Србији је у Прихватним центрима 5.800 миграната, у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила процењују да их је ван кампова више од 1.000.

– На нашим северним границама имамо ограде, физичку баријеру, али имамо и препреке, Дунав, Дрина, уколико људи буду масовније долазили код нас некако има могућности са дуже задржавају код нас, ми нисмо чланице Европске Уније, за нас дипломатија треба да игра кључну улогу у овоме. Једина врата су расподела тререта избеглиштва, ако дођу код нас морамо да тражимо од наших суседа да разумеју наш положај и да преузимају одређени број људи, тиме би се растеретила ситуација – наглашава директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

На југу о капацитетима, на северу о инцидентима. Протестовали су мештани Суботице, траже да се мигранти сместе по центрима, а појачане полицијске снаге патролирају Шидом, због већег броја илегалних миграната који свакодневно пристижу.

Процењује се да је око 300 миграната у шумама у околини Шида и близу границе са Хрватском. Током фебруара, забележено је десетак случајева упада илегалних мигранта у напуштене куће и викендице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!