Прочитај ми чланак

Јемен напао два израелска брода: Кључа у Црвеном мору

0

Пентагон је потврдио да је данас у Црвеном мору нападнут амерички ратни брод и "неколико комерцијалних", а Јемен (Хути) су званично саопштили да су погодили два израелска брода надомак јеменске обале у Црвеном мору.

Израелски медији наводе, позивајући се на саопштење Хута објављено на друштвеним медијима, да се напад догодио у стратешки важном мореузу Баб ел Мандеб који повезује Црвено море са Аденским заливом.

– Морнарица јеменских оружаних снага данас је напала два израелска брода у мореузу Баб ел Мандеб. Први брод је нападнут пројектилом, а други дроном – рекао је портпарол милитаната Јахја Сарија током говора који су преносили арапски ТВ канали.

Сарија је додао да је до напада дошло након што су оба брода одбацила упозорења Хута.

За сада, међутим, нема потврде да постоји било каква веза Израела са два брода.

Пентагон је претходно саопштио да су нападнут брод америчке морнарице и већи број комерцијалних бродова. Британска војска такође је јуче саопштила да је дошло до напада дроном на британски теретни брод у Црвеном мору, али без нико за сада не извештава о последицама напада.

Јеменски Хути, подсетимо, покренули су још пре неколико недеља серију напада на бродове у Црвеном мору који долазе у помоћ Израелу, а лансирају беспилотне летелице и пројектиле на Израел након што су му објавили рат због масакра цивила у Гази.

Јемен је једна од најсиромашнијих земаља у региону, која је у великој мери разорена ратом. Ипак, за разлику од богатих и моћних држава које су на сва звона најављивале да ће напасти Израел ако „само проба“ да нападне Газу – Јемен је то  заиста урадио, а друге земље нису.