Прочитај ми чланак

Јака зима полако стиже у Србију: Ево кад стиже минус

0

Крај новембра и почетак децембра биће обележни касно јесењим временом Србија ће у наредном периоду бити под утицајем антициклона и виоског ваздушног притиска.

Активност циклона очекује се над Медитераном и то углавном над јужним и централним делом.

Foto: N.S.

У Србији у суботу ујутро тмурно и хладно, у већини предела уз маглу и мраз. Током дана биће облачно, тмурно и суво. Јутарња температура биће од -3 до 3 степена, у Београду до 2 степена, максимална дневна од 7 до 10, у Београду до 8 степени..

У току вечери и ноћи на западу слаба киша, на планинама снег. У недељу у Србији облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, док ће услова за суснежицу и влажан снег бити у нижим пределима на југу и на југозападу Србије.

У брдско-планинским пределима очекује се формирање ики повећање снежног покривача, а мањи снежни покривач могао би да се формира и у нижим пределима на југу и југозападу Србије. Максимална температура биће од 3 на југу до 9 степени на северу Србије, у Београду до 8. Слаба киша очекује се и у Београду.

На североистоку Србије и на северу Војводине, а нарочито у Банату буиће суво. У понедељак облачно, тмурно и прохладно, док се слабе падавине очекују на југу и на истоку Србије. Максимална температура биће од 5 до 9 степени у Београду до 7. У уторак се очекује суво, али без битније промене температуре.

У среду и четвртак Србија ће се налазити између веома снажног антициклона са истока Европе и Русије и циклона са југа Медитерана, а који ће се својим центром налазити изнад југа Италије, а потом премешати мало северније преко Апенинског полуострва. Услед овакве синоптичке ситуације, над Србијом се очекује веома изражен градијент ваздушног притиска, па ће дувати умерен до јак источни и југоисточни ветар, док ће кошава у Поморављу, у Подунављу и у Браничевском округу имати олујне ударе преко 70 км/х, а на југу Баната и преко 100 км/х.

У целој Србији биће облачно, повремено са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, уз повећање снежног покривача. Минимална јутарња температура биће од 3 до 7 степени, а максимална дневна од 5 до 9, у Београду од 6 до 8 степени. У петак се очекује слабљење ветра и биће суво, тако да се током првих дана децембра уз утицај антицклона и високог ваздушног притиска очекује стабилно, суво, углавном и тмурно време, понегде и уз дуже задржавање магле из јутарњих часова.

Минимална јутарња температура биће нешто нижа, али и даље без мразова, док ће максимална дневна бити без већих промена и кретаће се углавном од 5 до 9. С обзиром на то да је просек максималне температуре за крај новембра од 6 до 10, температуре ће у наредном периоду бити углавном око просечних вредности за ово доба године.

Дакле, крај новембра и почетак децембра обележиће време које у складу са календаром, углавном касно јесење и још увек без правог зимског сценарија, иако ће снега бити у брдско-планиснким пределима.