Прочитај ми чланак

Из луднице на улицу: Запослени у „Лази Лазаревић” траже смену директорке… ВИДЕО

0

Неколико десетина запослених клинике „Лаза Лазаревић“ протестовали су данас испред установе у којој раде због лоших услова рада, захтевајући оставку директорке др Иване Сташевић Карличи.

Испред клинике окупило се неколико десетина радника, уз подршку три синдиката и осталих колега, а скуп су обезбеђивали и припадници МУП-а

На протесту су били истакнути плакати са натписима „Заједно здрави – Синдикат лекара и фармацеута Србије“, као и „Да Лаза поново буде душевна оаза“.

Радници су истакли и имена колега која су напустила своја радна места због притиска.

Запослени су испричали да су у сталном страху од губитка радног места, као и да в. д. директора Ивана Сташевић Карличић врши константне опомене због безазлених ствари како би их држала у страху и под контролом.

Због тога су истакли да је њихов главни захтев смена директорке, поручујући да се о свим осталим захтевима може преговарати осим о овом. Они су апеловали и на надлежне институције да им помогну у борби.

Одговарајући на наводе др Сташевић да су штрајкачи инструментализовани споља, једна од говорница на протесту докторка Надежда Пуцар, специјалиста психијатрије, рекла је да то није тачно.

-Нисмо инструисани од споља већ руинирани изнутра, казала је Пуцар.

На протесту је говорила и докторка Љиљана Симић која је рекла да имају подршку колега не само из Београда већ и из унутрашњости и да су услед лоше пословне политике, професионална врата клинике затворена али не и људска и колегијална.

Истовремено, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић навео је да синдикат пружа безрезервну подршку организаторима протеста, предложивши и тужбу против директорке.

Окупљени штрајкачи навели су и да ће њихови протести бити настављени до смене директорке.

Да подсетимо, запослени на клиници су и раније одржавали протесте оптужујући директорку за реваншизам и мобинг, неједнак третман запослених и кажњавање оних који искажу другачији став.

Пре данашњег штрајка здравствени радници су се у три наврата окупљали испред установе у којој раде, а последњи пут када су то учинили имали су сукоб са обезбеђењем Универзитетског клиничког центра Србије.

Читав скуп обезбеђивали су припадници МУП-а.