Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА и ВЕРОНАУКА – чврста веза два братска народа

0

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша је већ дужи низ година у међународном пројекту са школама из Руске Федерације, које предводи проф. историје Ђорђе Бојанић.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује разноврстну образовну комуникацију између ученика Русије и Србије, један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане, каже Ђорђе Бојанић.

Сви филмови су урађени у корелацији предмета историје и веронауке.

Велики допринос у реализацији овох документарних филмова има и вероучитељ ОШ „Бубањски хероји“ ђакон, Дејан Јовановић.

Као циљ ставили смо обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције, каже Ђорђе Бојанић.

Кроз дугогодишњу сарадњу, кроз овај руски образовни пројекат ми смо заједнички обрадили више различитих тема од којих су теме :

-Гроф Сава Владиславић

-Руски пуковник Рајевски

-Српска слава и руско испијање чаја

-Руски кнез Владимир

-Свети Сава као просветитељ Српски и његовом утицај у Русији

-Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века

-Рускa емиграцијa у Србији

Сви ови часови могу да се наћу на јутјубу, циљ нам је био да из ових видео часова и они који гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији… сви часови су титловани на руском и српском језику. Сви часови су реализовани на додатним часовима из историје уз сагласност родитеља и споразумно између школа.

А плод те вишегодишње сарадње су врло едукативни видео часови, документарци, које можете погледати у видео прилогу…