Прочитај ми чланак

Исповест докторке која је излечила мужа ивермектином: Сад хоће да ме униште!

0

Иако се овај случај десио прошле године, инспекција Министарства здравља у болници је тек јуче извршила ванредни надзор

Случај очне лекарке Валентине Ђорђевић, запослене у Специјалној болници за плућне болести „Озрен“ у Сокобањи, која је преписала свом супругу лек ивермектин као терапију за лечење вируса корона, изазвао је буру у јавности. Она је за наш портал потврдила да је супругу купила споменути лек, али да није тачно да је злоупотребила формулар болнице како би купила лек који је забрањен.

– Пре свега сам захвална да неко жели да чује и моју страну приче. Тачно је да се супруг био болестан од короне. Он је био лечен регуларно преко ковид амбуланте у Сокобањи. Међутим, никако му није било боље. Имао је упалу плућа, али није желео да иде у болницу. Боловао је два месеца. Имао је температуру 39,5. Чуо је за ивермектин. Морам да нагласим да смо лек први пут купили у септембру, а други пут у октобру прошле године и да он тада није био забрањен. О њему се тада није огласио ни господин Лончар, нити Медицински факултет. Њихово оглашавање уследило је тек почетком новембра. Нисам сматрала да је то неки криминал. Лек није био забрањен, налазио се у регистру за лечење неколико обољења код људи, рецимо за офталмолошке дијагнозе, за кожне болести. Налазио се у апотеци на Д листи и могао је да се купи искључиво за новац – почиње др Валентина своју причу за Телеграф.рс.

Како објашњава, ради контроле је било који лекар могао да потпише продају лека.

– Када је речено да било који лекар може да потпише извештај, сматрала сам да као лекар могу да напишем и да купим. Супруг је пробао да се врати на посао, али му је његов лекар рекао да остане код куће јер му није било добро и рекао је да је прошло премало времена да би се прележала таква упала плућа. Супруг ми је рекао да му набавим тај лек. Информисала сам се о њему, видела да се одавно користи за људе. Студије су биле позитивне. Прочитала сам чак 44 студије о примени ивермектина баш код лечења ковида – додаје докторка.

Истиче да је њеном супругу већ првог дана узимања лека било боље, као и да је „у року од пет дана био као нов“.

– Он је оболео крајем августа. То је било страшно. Тек 2. новембра министар Лончар се огласио поводом лека, а 5. новембра је изашло званично саопштење Медицинског факултета да лек није погодан за лечење ковида. Ми смо лек први пут купили у септембру, а други пут у октобру – истиче и додаје да га после забране више нису куповали, као и да га она никоме не преписује.

Како каже, вести да је прекршила закон доживела је као шок.

– Купити лек који није забрањен за свој новац и њиме успети да излечиш супруга и бити овако на стубу срама… Ипак сам лекар, а лекари много држе до реномеа. Сада ја испадам непоуздана. То се све десило у року од два дана. Дошла је инспекторка из Београда. Нису смели моји подаци тек тако да изађу у јавност. Ово је посао суда части. Да је потврдила да јесте у питању лекар из ове установе и напоменула да ће све да реши суд части, не би био проблем. Откривено је и моје име и где радим. Пацијенти ме зову, осећам се као да сам на стубу срама. Јако ми је тешко, плакала сам цео дан – прича др Валентина.

Објашњава да је савестан лекар и да држи до тога да заштити пацијенте и прибојава се да ће због тренутне ситуације обичан народ да буде неповерљив према њој.

– Људи воле званични наратив, а ово што сам ја урадила се коси са тренутним званичним наративом. Наравно да су људи неповерљиви. Ипак, битно је напоменути да у периоду када сам купила лек он није био забрањен – каже.

Како истиче др Валентина, њен случај, уз њену изјаву, ићи ће на суд части.
– Надам се да ће суд части донети ослобађајућу одлуку јер лек није био званично забрањен. Директорка је навела да је мој муж лечен у новембру, а он је пре новембра излечен. Ако каже да је лечен у новембру, то значи да сам ја након забране куповала лек. У изјави за лекарску комору сам нагласила када сам куповала лек, а они то могу да виде и на рецепту, који је сада мој главни адут у овој борби – закључује докторка.

Директорка рекла да ће докторка бити кажњена

Посетимо, поводом овог случаја јуче је у болници обављен ванредни инспекцијски надзор, а директорка установе рекла је да ће колегиница бити строго кажњена.

– Била сам у шоку када сам чула да је колегиница Ђорђевић сама лечила свог мужа и то ивермектином. Не могу да верујем да је злоупотребила формулар болнице, јер је на лекарском извештају са нашим логом, прописала ивермектин и са тим отишла у апотеку. Она се распитивала у апотекама у Нишу где би могла да купи овај лек, па је пронашла једну у којој су га набавили, а предала им је лекарски извештај, тако да имају покриће – рекла је др Гордана Антонијевић, директорка Специјалне болнице за плућне болести „Озрен“ у Сокобањи.

Како је истакла, „Докторка Валентина је офталмолог, није пулмолог и нема права да прописује лекове за упалу плућа пацијенту оболелом од корона вируса“, па иако је у питању њен супруг, то је било веома ризично и неодговорно. Како докторка Анонијевић наглашава, ивермектн сме да пропише кожни лекар за људе или ветеринар за животиње и нико други.

Иако се овај случај десио прошле године, инспекција Министарства здравља у болници је тек јуче извршила ванредни надзор.

Подсећамо да је командант Ковид болнице „Карабурма“ др Иво Удовичић, крајем 2021. изјавио да су у тој установи лечили више особа заражених корона вирусом, чије се стање погоршало након узимања лека „ивермектин“.

Наиме, у новембру прошле године покренут је поступак пред судом части од стране Лекарске коморе Србије (ЛКС), против 18 лекара, због неадекватног лечења и саветовања пацијената у вези са коронавирусом, од којих су поједини препоручивали и лек „ивермектин“ (налази се у протоколу лечења ковид-19 у Јапану, Индији и бројних земљама).

Лекари против којих је покренут поступак могли би лако да остану без лиценце, односно дозволе за рад. Такође, закључак стручног тима са Медицинског факултета у Београду, је да ивермектин, није ефикасан у борби против корона вируса.