ИНВАЗИЈА НА СРБ: У земљи никад више миграната, највише из Авганистана и Пакистана

0

Од затварања „балканске руте“ у марту 2016, број миграната у Србији никада није био већи него ове зиме.

УНХЦР барата приближно истом бројком (6.600), док у Центру за помоћ тражиоцима азила кажу да их је најмање 7.000. Понајвише их је из Авганистана и Пакистана, потом Ирана и Ирака и држава северне Африке,. Ради се о земљама у којима нема рата.

Како прецизира Светлана Палић из Комесеријата за избеглице и миграције, од марта 2016. у нашим прихватним центрима боравило је између 2.500 и 3.500 миграната, а сада их је око 5.500.

Према њеним речима, укупни капацитет 17 центара је око 6.000 места, али се може обезбедити и која стотина више.

Проблем је што, како се наводи, мигранти избегавају смештај у центрима у Прешеву, Белој Паланци или Пироту јер желе да буду ближе границама ЕУ кроз које очајнички траже пролаз.

Процена је да дуж државних међа Мађарске, Хрватске и БиХ има између 800 и 1.000 миграната који вребају прилику за илегалан прелазак.

Садашње „језгро“ миграната у Србији пуни се не само приливом из Грчке, преко Северне Македоније или Албаније, већ и повратним таласима из Хрватске, БиХ и Мађарске.

Мађарски ултиматум Вучићу, имаш 10 дана да се изјасниш о мигрантима!

Реч је, пише лист, о такозваном изгуривању (пусх бацк), методи коју примењују полицијске и пограничне службе суседних држава.

Међународне хуманитарне организације документовале су и случајеве ланчаног изгуривања – из Словеније у Хрватрску, из Хрватске у БиХ, а одатле у Србију.

Према подацима Центра за помоћ тражиоцима азила, од јануара до средине септембра 2019. евидентирано је 1.256 „пушбекованих“ из околних земаља, највише из Хрватске и Мадјарске.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!