Интервентне појачано контролишу илегалне мигранте: Уз специјалце у Шиду одахнули!

0

У овом месту очекују увођење реда, мира и враћање нормалном животу

НОВИХ 40 полицијских службеника, распоређених у патроле интервентних јединица полиције и тимове, који су од петка увече већ на теренима, треба да заведу ред, мир и успоставе нормалан живот грађана Шида, који већ пет година, како кажу, муку муче са илегалним мигрантима.

Крађе, разбојништва, туче, уништавање имовине, ремећење јавног реда и мира, то су све радили илегални мигранти, а грађани овог пограничног места сада очекују да више неће имати ових проблема, већ да им се једном стало на пут и то захваљујући одлуци председника Србије Александра Вучића који је рекао да треба да се повећа присутност посебних јединица полиције по овом граду.

Погранично место Шид, које је због свог географског полажаја највише осетило мигрантску кризу, откако је Мађарска затворила границе, у суботу је „живнуло“ чим су видели појачане полицијске патроле по улицама. Више је људи шетало, обављало своје послове, мајке са малом децом уживале су у сунчаном дану у градском парку, што раније и није била честа слика.

– Имамо полиције четири пута више на располагању, него што је то било раније. На местима где су боравили илегални мигранти налазе се патроле полиције које су стално на терену и легитимишу их. Они који су у систему имају своје легитимације, а они који нису, уводе се и склањају са улице – каже Зоран Семеновић, заменик председника општине Шид.

Додаје да се у овом тренутку на подручју шидске општине, у три прихватна центра, налази око 1.600 миграната, док их је на „дивље“ преко 400.

Уз железничку пругу где су се највише окупљали, у суботу их је било много мање него претходних дана, када су се могли видети како седе у групицама, уз железничке прагове. Прекопута прихватног центра, који се налази код железничке станице, два полицајца седела су у аутомобилу, а на наше питање како је сада у граду, углас су нам рекали да је све у најбољем реду.

– Они су несрећан народ, земљу су им разорили и из ње их протерали. Знамо ми добро како је то, и нас су бомбардовали – каже Милка Недић (68) из Шида.

Лоше искуство са илегалним мигрантима имала је Анђелка Нанић (80), која каже да свако вече у страху „замандаљује“ врата.

– Улазе у двориште, краду, једноставно нисмо безбедни. Немам ништа против њих, али да поштују наше гостопримство – наглашава ова старија жена.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је у фебруару забележено десетак случајева да су илегални мигранти улазили у напуштене куће и викендице, оштетили браве или врата на кућама, због чега су мештани узнемирени:

– Министарство унутрашњих послова је процесуирало сва кривична дела која су почињена, али смо због осећаја сигурности наших грађана појачали присуство полиције.

ДАЧИЋ: ПОНАШАЋЕМО СЕ ОДГОВОРНО

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић рекао је да се Србија понаша одговорно према питању миграната, да прати све што се дешава и да је спремна, али да неће дозволити да буде место где ће мигранти остати смештени, чекајући да добију прилику да наставе према жељеним дестинацијама.

Дачић је за Прву ТВ, коментаришући актуелну ситуацију на турско-грчкој граници и одлуку турских власти да пропуштају мигранте ка Европи, рекао да је битно што Србија није ни прва земља у коју долазе мигранте, нити крајња њихова дестинација, али да ће наставити да се понаша веома одговорно.

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ДА БУДЕМО ПАРКИНГ

АКО неко стварно мисли да треба да у Србију у једном тренутку убаци сто, сто педесет или двеста хиљада миграната – то се неће догодити. Поручио је ово председник Србије Александар Вучић, указујући да ће Србија заштитити своје националне и државне интересе.

– Прво, треба да покажемо солидарност, друго – поштовање и показивање људске доброте и гостољубља, и треће – заштиту наших државних и националних интереса. Нећемо допустити да од Србије направе паркинг за своје ратне и мирнодопске економске игре. Не морамо да подижемо зид, имаћемо довољно снаге да уз наше снаге безбедносто, војску и полицију, обезбедимо границе Србије – рекао је Вучић за РТС.

ОРБАН: ПОЈАЧАЋЕ ЗАШТИТУ ЈУЖНЕ ГРАНИЦЕ

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан најавио је да ће та земља појачати заштиту своје јужне границе након што га је турски председник Реџеп Тајип Ердоган информисао да Турска не може више да спречава прилив миграната.

ПРОТЕСТОКО ПЕТ СТОТИНА ГРАЂАНА: БЕЗ АЗИЛАНАТА НА УЛИЦАМА СУБОТИЦЕ

Око пет стотина Суботичана протестовало је у центру Суботице и од власти тражило да се илегалним мигрантима забрани кретање по граду, као и да се они сместе у прихватне центре, да се евидентирају и здравствено контролишу.

Скуп против миграната организовало је неформално удружење „Удружени грађани Суботице“, чији су представници поручили да је број миграната све већи и да се људи више не осећају безбедно у свом граду.

– Наша деца више не могу да се играју на игралиштима јер су тамо мигранти, не могу да иду сама у школу, проваљују нам у куће и пале намештај, краду шта стигну… То је већ неиздрживо, и зато захтевамо од власти да мигранте сместе у центре, да их прегледају здравствено, да не лутају улицама без икакве контроле – поручио је Саша Демић у име „Удружених грађана Суботице“. (Ј. Л.)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!