Прочитај ми чланак

Инцидент у Цетињском манастиру после протеста против потписивања Темељног уговора

0

У Цетињском манастиру је, после протеста против потписивања Темељног уговора са СПЦ, избио инцидент.

Како је саопштила управа црногорске полиције, у манастир је ушла група грађана и дошло је до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе, као и да је припадник полиције који се тамо налазио спречио даљи сукоб, преноси Танјуг.

Цетињској полицији су свештеници Митрополије црногорско – приморске Српске православне цркве поднели пријаву везану за ширење верске и националне мржње, покушај скрнављења светиње и угрожавање безбедности свештених лица, док је једна грађанка поднела пријаву против једног свештеног лица за физички напад, наводи Управа полиције.

Службеници Одељења безбедности Цетиње су о догађају обавестили државног тужиоца у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, који се изјаснио да се у овом догађају не стичу елементи кривичног дела из њихове надлежности.

Припадници полиције су прикупили обавештења у својству грађана од више особа на околности обе пријаве, о чему је обавештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Цетињу који ће се накнадно изјаснити о правној квалификацији догађаја, наведено је у саопштењу.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве претходно је саопштила да је у Цетињском манастиру дошло до, како је наведено, „нереда и ширења мржње“ од стране оних који се, како тврди Митрополија, лажно куну у његову светињу.

Митрополија у саопштењу износи да је групица у Цетињском манастиру данас дошла пред ћивот Светог Петра Цетињског и тамо ширила „мржњу и ненавист међу грађанима Црне Горе“, на шта је, истиче се, манастирска обитељ била дужна да реагује.

Митрополија оцењује да је догађај, по свему судећи, био изрежиран јер су га, очигледно унапред обавештени, снимали поједини медији, што указује, како тврде, на претходну припрему и фабриковање, односно, сценирање инцидента.

Према ставу Митрополије, необјашњиво је зашто би неко повео са собом више медија да прате његову посету ако већ унапред није знао да ће се десити инцидент.

Митрополија даље наводи да су, након што је тој групи мирно и без икаквих проблема, као и свима који долазе у манастир, омогућен приступ ћивоту Светога Петра, појединци из групе почели да износе „гласне, приземне и бесмислене увреде на рачун манастирске братије“.